Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Начало | Новини | Евродоклад постави България сред държавите с най-чисти води за къпане

Евродоклад постави България сред държавите с най-чисти води за къпане

Автор: Horemag

Фотограф: Георги Кожухаров
България е на пето място в ЕС сред държавите, чиито води са в съответствие със стандартите за къпане, сочи обобщен доклад на Европейската комисия за качеството на водите за къпане в ЕС за миналогодишния летен сезон.

Преди България са Гърция, Кипър, Франция и Малта.

По думите на експерта в Министерството на здравеопазването Димитър Димитров,който отговаря за здравния контрол, процентът на съответствие на водите за къпане у нас е 90.3 на сто.

Най-сериозните проблеми са в района на Варна, където през последните три години са регистрирани най-много отклонения от нормата. Основните причини, които важат за цялото черноморско крайбрежие, са недостатъчният брой и капацитет на пречиствателните станции за отпадъчни води, нерегламентирани зауствания и изпускания на такива води, включително от заведения, разположени на плажа.

По думите на здравния експерт проби се взимат поне веднъж на всеки две седмици и само една от тях покаже отклонения, се обявява за негодна за къпане.

През 2009 г. от всички води за къпане у нас само южният плаж на Варна не е отговарял на задължителните изисквания, през 2007 г. плажовете със замърсена вода са били 9, а през 2008 г. - 6. Според по-строгите препоръчителни изисквания на ЕС през 2007 г. и 2008 г. на тях не са успели да отговорят по 21 плажа, а през 2009 г. - само 9.

За сравнение - в Румъния само четири зони с води за къпане в Румъния (8.2%) през миналата година са съответствали на по-строгите препоръчителни изисквания в сравнение с 91% съответствие на зоните за къпане по Черноморското крайбрежие у нас. Единствено в България и Словения водите за къпане, разположени във вътрешността на страната, съответстват напълно  на задължителните изисквания, сочи докладът.

НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly