Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Хотелът и Ресторантът Как да изберем почистваща техника

Как да изберем почистваща техника

Автор: Екатерина Андреева

Фотограф: Shutterstock
Фирми:

Вестма ООД
Таргет Медия Груп ООД


Условия за участие


Когато човек избира къде да отседне, в списъка на причините да предпочете един хотел пред друг чистотата едва ли ще се пребори за първо място, но може да оглави листата на недостатъците, поради които гостът няма да се върне в него отново.

Чисто фоайе, чисти стаи и бани, чисти покривки в ресторанта, чисти подови настилки, чист въздух – как да не му е приятно на човек да отседне в подобен хотел!

Гостите обаче не трябва да забелязват усилията на персонала да поддържа идеален ред и чистота във всички помещения. За тях това е нещо, което се подразбира, но на което те не обичат да бъдат свидетели. Никой не обича да бъде безпокоен от камериерки в стаите или пък да чака дълго да бъде отсервирана масата в ресторанта.

Липсата на добра хигиена обаче е нещо, което клиентът забелязва веднага и което не може да се компенсира нито с луксозно обзавеждане, нито с първокласна кухня или перфектно обслужване.

Почистваща техника

Някога имаше шега, че в соцдържавите се борят за чистота, а в западните – просто редовно я поддържат. Е, редовното почистване е именно онова, без което не може никой хотел, дори когато реши да довери голямото чистене на външни фирми.

За поддръжката на подове в хотелите и ресторантите се използват дискови машини, екстракторни машини, водосмукачки и прахосмукачки.

Меките подови настилки се почистват чрез машинно изпиране – препаратът се втрива в настилката посредством роторна еднодискова машина с мека четка, след което с автомат екстрактор се впръсква вода под налягане и се изсмуква – това е така нареченото плакнене или вакуум екстракция, разказва Александър Моллов от "Таргет медия груп". Настилката остава леко влажна, затова се препоръчва да не се употребява до пълното й изсъхване. Някои машини комбинират няколко уреда за улеснение на потребителя. Например перящите автомати за мокети на американската фирма Rug Doctor едновременно впръскват препарат, разтриват и изсмукват обратно разтвора с еднократно минаване. Упоритите петна и замърсявания се третират ръчно до пълното им премахване.

Твърдите подови настилки обикновено се измиват. Препаратът се втрива в настилката чрез роторна еднодискова машина, след което се подсушава вакуумно с водосмукачна машина. Този метод позволява да се отстраняват замърсяванията, трайно отложени в порите на настилката. Той е подходящ за основно и следстроително почистване.

На пазара се предлагат и автомати, които обединяват тези операции в една машина. Различните автомати имат производителност от 400 кв.м до няколко хиляди кв.м за час. Такива се предлагат от почти всички вносители на почистваща техника като "Булинженеринг", "Камак", "Данубия", "Авиатранс", "Клийнфикс" и др.

Следващият етап е импрегниране (запечатване) на твърди подови настилки. То се извършва чрез нанасяне върху настилката на течен полимер, който създава защитен филм, възпрепятства трайното отлагане на замърсяванията в порите на настилката, улеснява следващите почиствания и създава фин блясък. Може да се нанася както ръчно с помощта на моп, така и машинно върху чиста повърхност. В зависимост от способността на настилката да абсорбира препарата и натовареността на трафика в помещението се нанасят от 1 до 3 пласта, пояснява Александър Моллов.

Процедурата завършва с полиране, като най-добри резултати се получават при работа с високооборотни еднодискови машини, снабдени със специални полиращи падове. Добри резултати се получават и с миещи автомати.

Популярен метод е измиването на твърди подови настилки с водоструйка. Машината впръсква вода под голямо налягане, което води до механичното отделяне на замърсяванията от повърхността на настилката. Тази услуга е подходяща за открити площи и производствени халета, уточнява Александър Моллов. Измиване с пароструйка е сходен процес, при който вместо вода се впръсква пара под високо налягане и температура. Високата температура допълнително спомага за отстраняването на упорити петна (мазнини и др. ) по настилката.

За всекидневно поддържащо почистване най-често се използват мощни вакуум прахосмукачки, с които се изсмукват замърсяванията от настилката, след което настилката се измива ръчно с моп и подходящ препарат.

Как се избира професионална прахосмукачка

Според специалистите на "Таргет медия груп" при избора на професионална прахосмукачка има няколко въпроса, които потенциалният потребител трябва да си зададе:

Какъв е типът на работата?

Колко силен е вакуумът?

Нужно ли е прахосмукачката да е нискошумна?

Издръжлива ли е машината и изисква ли специална поддръжка?

Какъв е периодът на гаранционното обслужване?

Трябва ли да има специални системи за филтриране на въздуха?

Какви аксесоари са стандартно окомплектовани с машината?

Ползва ли филтърни торби или е безфилтърна?

Каква е цената на машината?

Тип на работата: Повечето прахосмукачки са предвидени да работят върху всякакви повърхности. Основно съображение при избора на прахосмукачка е това дали ще се използва за поддържащо прахосмукчене, или ще е нужно да се засмуква вода или специални отпадъци. Ако прахосмукачката не е предвидена за почистване на такива материали, има опасност да се развали преждевременно. За поддържащо почистване обикновената професионална прахосмукачка за сухо почистване е напълно подходяща за постигане на отлични резултати. За специализирани нужди има водосмукачки и индустриални прахосмукачки, които са с добре защитени двигатели, предвидени да издържат при тежки условия на работа.

Сила на вакуума: Силата на вакуума е основна характеристика на машината. Обикновено се измерва в милиметри воден стълб – т.е. височината, на която вакуумът ще повдигне вода в тръба с определен диаметър. Прахосмукачки с 2600-2700 мм воден стълб се смятат за достатъчно мощни, като ефектът много често е визуален – мокетът или килимът залепват за четката от силния вакуум.

Шум на прахосмукачката: В хотелите е изключително важно прахосмукачката да бъде достатъчно тиха, за да не смути гостите. За разлика от тях в ресторантите почистването може да се извърши, когато няма посетители, поради което не са нужни специални изисквания за нивото на шума. Но дори и при тях е възможно нискошумните прахосмукачки да са от полза заради затрудненията при намиране и управление на персонала в извънработно време. Прахосмукачки с ниво на шума от 65 dB и по-ниско се смятат за изключително безшумни, като често се чува само шумът от въздуха на машината, но не и от двигателя.

Издръжливост: За разлика от домакинските прахосмукачки повечето професионални прахосмукачки са предвидени за продължителна и натоварена работа. Обикновено двигателят на една професионална прахосмукачка може да издържи 1600 часа работа, което е 3 до 4 пъти повече от тези на домакинските еквиваленти.

Гаранционно обслужване: Важно е да се проучи кой поддържа гаранционното и следгаранционно обслужване на машините и в рамките на какъв период може да бъде ремонтирана прахосмукачката в случай на необходимост. Срокът на гаранционното обслужване също трябва да се научи – не се колебайте да попитате представителите на различните марки дали той може да бъде удължен.

Системи за филтриране на въздуха: В повечето случаи специални системи за филтриране на въздуха не са необходими, тъй като повечето професионални машини са с достатъчно висок клас на прахозадържане. Въпреки това, ако в хотела има специални стаи за гости с алергии, полезни са специалните системи за ХЕПА филтрация, които задържат 99.97% от всички частици до 0.3 микрона (1 микрон = една хилядна от милиметъра).

Аксесоари: Повечето професионални прахосмукачки са стандартно оборудвани с основна четка за смесено почистване на меки и твърди повърхности, както и с допълнителни четки за почистване на тапицерии, ъгли и пердета. Допълнително предимство са аксесоари като ротационна четка за обиране на влакна, косми, храна и др., които обикновено не са част от стандартното оборудване, но могат да бъдат незаменим помощник, който ще повиши продуктивността на машината.

Филтърни торби: Повечето професионални прахосмукачки са с филтърни торбички, но има и машини, които използват системи с водно филтриране. Последните обикновено са с по-висока цена. Филтърните торбички са консумативи, които могат да бъдат закупувани директно от представителите на различните марки (скъпа алтернатива) или да бъдат закупени еквивалентите им от български производител на доста приемливи цени. Фирма "Филтон" ООД е първата фирма в България, занимаваща се с производство, разпространение и износ на торби за професионални прахосмукачки.

Цена на машината: Цените на повечето професионални прахосмукачики за сухо почистване варират от 200 до 600 лв. в зависимост от гореизброените фактори и марката на машината. Според производителя на торбички за професионални прахосмукачки "Филтон" ООД най-продаваните торбички (и съответно употребявани прахосмукачки) са: Nilfisk UZ-930 (висок ценови клас), Soteco Amsterdam 103 (нисък ценови клас) и Profi 1 (среден ценови клас).

Водосмукачките и индустриалните прахосмукачки като цяло са с по-високи цени. На уебсайта www.prahosmukachki.com може да се открият и сравнят и други модели професионални прахосмукачки по цени и характеристики.

НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly