Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Хотелът и Ресторантът Пенливите вина – най-празничната напитка

Пенливите вина – най-празничната напитка

Автор: Ани Коджаиванова

Фотограф: Shutterstock

Фирми:


Условия за участие


Няма съмнение, че коледните и новогодишните празници са времето, когато всеки би желал да погъделичка вкуса си с истински разкошно френско шампанско. За жалост не всеки може да си позволи този лукс, но пък винаги можем да заложим на пенливите вина, макар и не на тези от Шампан. Италианските Asti Spumante или Prosecco, елзаските Cremants, испанската Cava, австралийски и новозеландски sparkling wines, южноафриканския Cap Classique, лимитираните серии Sekt на немските и австрийските изби могат да бъдат изненадващо добър и интересен избор, а някои от тях вече се намират и на българския пазар.

Както много други неща, модата тук достига с известно закъснение – например българинът сега открива разкоша и свежестта на италианското просеко, което бе много популярно в Западна Европа, но преди десетина години. И все пак е разбираемо – след толкова много години консумация на "Искра" без друг избор българският потребител тепърва ще се учи и ще развива вкуса си към пенливите вина. А българските производители тепърва ще се учат да правят добри пенливи вина.

Изборът от местно производство в момента е доста ограничен. Единствените две български шампанизирани вина, които се произвеждат по класическата технология, по която се прави и шампанското (т.е. вторичната ферментация се случва в самите бутилки, а не в общи резервоари), са "Brut" на Едуардо Миролио и пенливите вина на изба "Магура" – бяло брут и бяло сухо. Всяка бутилка от пенливите вина на "Магура" е произведена ръчно и индивидуално по класически метод, а виното се отличава с характерна продължителна игра, плодов аромат и впечатляващ свеж вкус. Бутилките отлежават при постояна температура и влажност на възуха в пещерата Магура.

"Все още търсенето на пенливи вина на българският пазар не е голямо и е по-скоро сезонно (главно около коледните и новогодишните празници). В последните две години обаче се наблюдава увеличен интерес. Вече на пазара ни има разнообразие от качествени вносни пенливи вина, но ние искаме да предложим на българския потребител същото високо качество на по-добра цена и така да попълним една пазарна ниша, която тепърва ще се развива", казва Трифон Бончев, изпълнителен директор на винарска изба "Магура".

"Пенливите вина са специални продукти, които изискват различно отношение и култура на консумиране. За съжаление у нас пенливото вино се асоциира главно с празничните дни (Нова година, сватби и други празници) или със скъпата напитка от нощните заведения, която се поръчва като питие, носещо повече имидж", казва и Анастасия Александрова от Cheers Group. Според нея нашият пазар е все още  "затворен" към пенливите вина – чисто търговски погледнато, продажбите на такъв тип алкохолни напитки са едни от най-ниските. "Предлагат се главно в специализираните магазини за вино, в някои от големите търговски вериги, както и в по-известните нощни клубове и заведения, но  за съжаление в ресторантите продажбите на пенливи вина на този етап са доста слаби", добавя тя.

Кои са качествените и интересни пенливи вина по света

Френските Crеmant

Crеmant (креман) е термин, с който се описват френските пенливи вина, произведени по шампанския способ, но извън Шампан. Правят се из цяла Франция, като най-добрите са от Елзас, Бургон, Бордо, Лоара и Лиму.

Долината на Лоара е най-големият производител на пенливи вина във Франция извън Шампан. Повечето от вината Cre˜mant du Loire са бленд от шардоне, шенин блан и каберне фран, но са разрешени също и купажи със совиньон блан, каберне совиньон, пино ноар и някои други, но такива изключения се произвеждат рядко.

В Бургон правилата гласят, че Cre˜mant de Bourgogne се прави от поне 30% пино ноар, шардоне и пино блан или пино гри. Често за допълване на вкуса се добавя и алиготе.

Cre˜mant de Limoux от Лангедок се произвежда в още 41 селища около Лиму в Южна Франция. Тези пенливи вина се правят основно от местния сорт мозак с малко шенин блан и шардоне.

Има и някои други френски пенливи вина, повечето от които носят специалното обозначение Mousseux. Това показва, че те не са правени по класическия метод, а по резервоарния.

Испанската Cava

Cava (изба на каталунски) се произвежда по традиционния метод и се използва за пенливи вина, произхождащи от определен списък от общини в Каталуня, Риоха, Валенсия, Навара, Арагон и Страната на баските.

Първото такова вино е произведено в Каталуня през 1872 г. от Жозе Равентос от фамилията Codorniu. И днес неговата фамилия е собственик на Codorniu – един от най-значимите производители с над 500-годишна винарска история. През 1889 те са последвани от Педро Ферер, който основава фирмата Freixenet. Двете компании сега са сред световните гиганти в производството на пенливо вино.

Деветдесет и пет процента от годишната продукция на кава (200 милиона бутилки) идва от Алто Пенедес, винена област в Каталуня, на юг от Барселона. Местните бели сортове макабео, ксарел-ло и пареляда са светата троица на кавата. Освен тези основни сортове от белите е разрешено и шардоне, а от червените – гарнача и монастрел, а отскоро и използването на пино ноар и трепат само при производството на кава розе.

Кава се отличава със специфичен аромат и вкус. В сравнение с шампанските вина тя е прекалено мека, старее много по-бързо и не може да развие комплексност. Но почитателите на кавата от своя страна смятат нейната мекота за главно предимство.

Много експерти критикуват кавата заради еднообразието на вкуса и отскоро големите производители си позволяват да експериментират с други разрешени сортове, но така лишават кавата от нейната автентичност, която винаги е била в трите сорта.

Основната разлика между кава и останалите испански пенливи вина е, че при другите се включват някои други сортове. В Руеда например – с местния бял сорт вердехо, а на Канарските острови – малвасия. Пенливите вина от Ла Манча и Мадрид обикновено се правят с виура или макабео.

Италианското Prosecco

Prosecco стана много популярно вино напоследък у нас и напълно заслужено – то е толкова свежо и вдъхновяващо, че трудно може да му се устои. Просеко е сорт бяло грозде, което се отглежда в областта Венето – по-точно регионите Конелиано и Валдобиадене на север от Венеция, а името просеко се използва само за виното, произведено от гроздето просеко в тези два региона. През 1950 г. Джустино Бисол открива избата Руджери в Санто Стефано ди Валдобиадене в регион Картице, горно Валдобиадене, и започва да произвежда просеко вина. Днес Руджери правят най-хубавите от тях и са един от най-големите призводители.

"От 20 години производството е около 1 200 000 бутилки на година, като 65% от тях се продават в Италия, а 35% – извън Италия. Валдобиадене е без съмнение една от най-интересните зони за отглеждане от гледна точка на качеството. Всъщност лозята тук винаги са давали най-престижните и ароматни просеко вина", казва Гергана Димова, бранд мениджър на "Бибендум". Фирмата е вносител на пенливите вина "Арджео просеко" и "Просеко ди Валдобиадене Векие Вити".

Просеко е деликатно и плодово, с много лек характер и се възприема много по-лесно от други пенливи вина. "Венецианците считат "Просеко брут" и "Екстра драй" за идеален apperitivo или ombrette (съживително алкохолно питие), идеално допълнение за рибни ястия. Виното хармонично се допълва и с ордьоври и леки предястия. "Просеко драй" се допълва прекрасно с десерти като дижестив, като може да се консумира, разбира се, и самостоятелно. Просеко е идеално в комбинация с пресен сок от праскова, което прави най-известния коктейл на Венеция – "Белини", допълва Гергана Димова.

Немският и австрийският Sekt

В Германия наричат пенливите вина Sekt. По-голяма част от тях (около 95%) се прави по резервоарната технология, но най-добрите сект вина се произвеждат по класическата. Премиум сектът днес най-често се прави от ризлинг, пино блан и пино гри, като по-голямата част от него се консумира на вътрешния пазар. Германия е на първо място по консумация на пенливо вино на глава от населението в света. Не всички пенливи вина в Германия се наричат сект. Някои са просто Perlwein. Sekt означава определен стандарт, който определя налягането на въглеродния двуокис, отлежаването и т.н. Германците също така наричат сект и някои подобни вносни вина, например сект от Крим.

В Австрия сект се прави по-често по класическата технология със сортовете велшризлинг и грюнер велтлинер, които придават на виното златисти нюанси. Има и сект, който се прави в Бохемия – Сект Бохемия.

Cap Classique от ЮАР и американските пенливи вина


Южноафриканските Cap Classique се правят по класическата технология. Сортовете за производството им са совиньон блан и шенин блан, но напоследък се засилва и използването на шардоне и пино ноар. Бутилките отлежават минимум 12 месеца.

Пенливите вина от САЩ се правят и по двете технологии. Историята за производството на качествените пенливи американски вина може да бъде проследена до Сонома вали в Калифорния, където през 1892 братя Корбел, бохемски емигранти, започват да произвеждат пенливо вино по класическа технология. Първите такива вина се правят от ризлинг, мускател, траминер. Засегнати от френско влияние, днес пенливите вина по класическа технология там се правят от шардоне, пино ноар, пино мюние и пино блан. Но въпреки че ползват еднакви сортове, разликите в американските и френските вина са значителни. Например френските закони в Шампан изискват виното да отлежи поне 15 месеца (за не-винтидж) и минимум 3 години за винтидж бутилките. Не е необичайно за много качествените вина този период да е дори 7 години. В САЩ няма минимални изисквания и отлежаването варира от 8 месеца до 6 години. Друга разлика е типичният калифорнийски климат, който позволява винтидж вино да бъде произвеждано почти всяка година.Дискусия3 коментара+
Анонимен потребител
от Dom Perignon Анонимен, 20 февруари 2009, 05:55 4 Намирате този коментар за неуместен?

Браво - добър обзор на шампаноподобните вина . . .

Анонимен потребител
от Champagne Анонимен, 23 февруари 2009, 13:43 5 Намирате този коментар за неуместен?

Чудесно и много добре структурирано.

Така и не мога да намеря едно шампанско българско на Черноморско злато - червено ... уникално !!!

proomo.blogspot.com ◄ Промоции без край ►


НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly