Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Начало | Новини | България | Дъбова колона е новият символ на резбарството в Трявна

Дъбова колона е новият символ на резбарството в Трявна

88 майстори са участвали в резбоването на 208-годишен дъб

Автор: horemag.bg

От няколко дни град Трявна има нова забележителност - Тревненската колона е открита на Димитровден в двора на Даскаловата къща в Трявна. 
Колоната от древни времена се исползва като паметник на исторически събития. Тревненският й вариант ознаменува 200-годишнината от прочутия облог между двама майстори-резбари, считан за първия български художествен конкурс. 
"Тревненската колона" е дървопластика от ствола на 208-годишен дъб с диаметър в основата 1.30 м и височина 2.70 м, израснал в Странджа планина край село Българи. Проектът е част от събитията, свързани с честването на 200-годишнината от облога в Даскаловата къща в град Трявна между уста Димитър Ошанеца и калфата Иван Бочуковеца. Той е продуциран и финансиран от "Център уста Дарин" в град Трявна, като за участие бяха поканени резбари от цялата страна. 
Старият дъб – "свидетел" на облога от 1808 г., приема структурата от знаците на 88 от съвременните дърборезбари – толкова, колкота са и розетите от тавана на уста Димитър Ошанеца. Чрез тях те изразяват почитта си към старите майстори и към създателите на резбованите слънца от Даскаловата къща и отправят посланието, че изкуството и българските духовни ценности могат да обединят хората.
"Тревненската колона" ще бъде предоставена като дарение на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в град Трявна за новата сбирка "Дърворезба от края на 20-ти и началото на 21-ви век". Основата на сбирката беше положена по инициатива и с изложба-дарение на проф. Кънчо Цанев и доц. Роберт Цанев, също в чест на 200-годишния юбилей.
 
         

НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly