Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

специално приложение на списание www.horemag.bg

Трябва ли да се внасят кадри от чужбина

Автор: Hotels&Restaurants Magazine

<strong>Людмила Ненкова&nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp; Пламен Свещаров</strong><br/>
Людмила Ненкова                            Пламен Свещаров
Фотограф: HOtels&REstaurants MAGazine
<strong>Соня Енилова &nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp; Благой Василев</strong><br/>
Соня Енилова                                     Благой Василев
Фотограф: HOtels&REstaurants MAGazine
<strong>Георги Щерев &nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp; Желязко Каракашев</strong><br/>
Георги Щерев                                     Желязко Каракашев
Фотограф: HOtels&REstaurants MAGazine
<strong>Светла Панайотова &nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp; Елена Иванова</strong><br/>
Светла Панайотова                                     Елена Иванова
Фотограф: HOtels&REstaurants MAGazine
<strong>Анелия Крушкова</strong><br/>
Анелия Крушкова
Фотограф: HOtels&REstaurants MAGazine
Людмила Ненкова, изп. директор на "Ривиера" АД  

При нивата на заплащане на труда в туристическия сектор у нас от чужбина могат да бъдат привлечени само нискоквалифицирани кадри. Проблемът е, че има диспропорция между нарастването на очакванията за заплащане в сферата на туризма и цените на услугите у нас. Говори се за инфлационен натиск от около 10%, но според мен той е доста по-висок. При това положение и цените на хотелиерските услуги трябва да нараснат с толкова - нещо, което в момента не се забелязва. При това положение на нещата секторът е лишен от възможността да увеличава заплащането, така че то да удовлетворява кадрите. Именно това е една от основните пречки пред вноса на квалифицирана работна ръка от чужбина.

От друга страна, един работник, "внесен" от чужбина, ще има много по-високи разходи от българите, които ще бъдат допълнителна тежест за работодателите.  Проблем за набирането на работна ръка у нас е и разрастващият се черен пазар на труда. Там заплатите се предлагат "нето", без удръжки и плащане на данъци. Така за един общ работник става много по-примамливо да постъпи на работа без трудов договор, отколкото да дойде да работи при нас, при по-сигурни условия, но за по-ниско заплащане. Така ще стане и с работниците, които ще бъдат внесени отвън.

Пламен Свещаров, генерален мениджър на комплекс "Марина сити", Балчик  

Положението с намирането на персонал в туризма става все по-тежко. В Азия има чудесни кадри за сферата на обслужването и те биха били истинска конкуренция на пазара на работна ръка у нас. Все по-често се случва така, че квалификацията на младите специалисти се разминава драстично с очакванията им за заплащане. Така например претенциите на един новопостъпващ фронт офис мениджър през новия туристически сезон стартират от 1500 лв., което при сегашните нива на цените и приходите е непосилно за по-голямата част от работодателите. В този смисъл внасянето на работници от Азия може и да доведе до регулиране на съотношението приходи - заплати, но със сигурност ще създаде напрежение на пазара на работна ръка.

Георги Щерев, председател на Съюза на собствениците в Златни пясъци 

В момента работната ръка в сферата на туризма е силно надценена поради създадената криза. Всички квалифицирани кадри търсят работа в чужбина заради по-високото заплащане там. Решението може да бъде намерено по-скоро в по-рационалното организиране на летните практики на учениците от техникумите по туризъм и ресторантьорство, отколкото във вноса на работна ръка от чужбина. Работникът, дошъл отвън, ще има допълнителни разходи. За него ще трябва да бъдат платени езикови курсове, настаняване, обучение... Така че и това не е твърде добър вариант за справяне с проблема, но все пак е вариант.

Желязко Каракашев, собственик на ресторант "Сезони" във Варна 

Идеята за внос на работници от чужбина изглежда странна. В момента туристическият бизнес във Варна например изпитва трудност да привлече кадри от близкия Добрич, а какво остава да ги търсим в Азия или бившите съветски републики? Ако един чуждестранен работник може да получава у нас 3000 евро, е добре, тъй като трябва да му останат поне 500, които да спести или да изпрати на семейството си. В сферата на хотелиерството и ресторантьорството обаче това е невъзможно и поради факта, че вносът на работници е свързан с други разходи за работодателя. Това на практика го обезсмисля като вариант за решаване на проблемите. Сметката не излиза!

Соня Енилова, председател на УС на Бургаската регионална туристическа асоциация и член на Националния съвет по туризъм  

Ако работодателите ги искат, защо не? Но според мен трябва да се потърсят резервите в България и тогава да се внасят кадри отвън.

По-скоро трябва да се обсъди квалификацията на кадрите у нас. Във висшето образование са съкратени часовете по практика и обучението е непълноценно, то не отговаря на изискванията на бизнеса. Завършилите университети имат малко практика, обучението е повече теоретическо. Когато младите хора започнат работа, те не могат да се реализират пълноценно.

Има много преподаватели, които не са актуализирали програмите си на обучение, говорят с понятия отпреди 20 години като "стопански туризъм" и други.

Иначе в условията на пазарна икономика могат да се наемат специалисти от други страни, но квалифицирани, които могат да покажат друг опит - например турска, китайска, френска кухня. В Европа се практикува "работа в мрежа". Ако е толкова необходимо да се наемат кадри от Молдова, Корея и Виетнам - защо не, но нека тези кадри да са квалифицирани.

Благой Василев, мениджър на хотел "Олимп", член на УС на БХРА 

Първо трябва да се погрижим за кадрите, които създават средните и висшите учебни заведения у нас, и за многото безработни в България. Да се погрижим и за тяхната квалификация по десетките специалности в областта на туризма.

Това трябва да се отработи чрез взаимодействие между собствениците и обучаващите кадри. Преди това по общини и области трябва да се видят ресурсът и възможностите за решаване на проблема с ресурса. После да се видят възможностите на другите общини и области, които могат да дадат кадри за туризма. Едва след като се изчерпят вътрешните възможности, да се търсят други навън. Аз не съм против наемането на кадри от чужбина, но те да са предварително подготвени.

Светла Панайотова, съсобственик и управител на "Елит тур", официален представител на "Томас Кук" за България

В България има достатъчно подготвени кадри, които с лека ръка оставяме да напускат страната и да търсят реализация в чужбина. Конфликтната точка между българските работодатели и тях е в размера на възнаграждение, което явно у нас не е на достатъчно ниво. Другият проблем е сезонността на заетостта. Факт е, че все по-трудно се намират работници във всички сфери, защото хората търсят постоянни, а не сезонни договори. Но едва ли внос на кадри ще реши всичките тези проблеми. Освен това има и езикова бариера. Скептична съм и по отношение на това, че тук биха дошли кадри с повече опит и познания от българските.

Елена Иванова,  председател на УС на Съюза на собствениците в Слънчев бряг 

За предстоящия сезон са необходими около 10 хиляди работници, предимно неквалифициран персонал - камериерки, чистачки, миячки, перачки, работници в кухня. Съюзът на собствениците в Слънчев бряг поема разходите по издаването на визи, пътуването, храната и нощувките на работници - етнически българи от Молдова. За молдовците със специално образование ще се предлагат и позиции като администратори или шеф-салон.

Те предварително ще бъдат уведомени за длъжностите, които ще изпълняват, за условията по договора и за изискванията на хотелиерите. Заплатите са от 200 до 500 долара.

От Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта има потвърждение за това, че за молдовските граждани с български произход, които ще работят в Слънчев бряг, ще отпадне 15-дневното анкетиране на пазара за свободни места, които могат да се заемат от български граждани. Агенцията по заетостта ще одобрява списъците на желаещите да работят у нас заедно с молбите на хотелиерите за свободните длъжности. Бесарабските българи по принцип ще могат да остават в България до 3 години, но Съюзът на собствениците ще използва възможността за 9-месечно командироване.

Анелия Крушкова, председател на Държавната агенция по туризъм

Липсата на кадри в туризма е достигнала критичната си точка. Много хора се опасяват, че това лято няма да отворят обектите си поради липса на работна ръка.

Припомням закона, че всеки, който иска да вземе работна ръка от чужбина, е длъжен да осигури по 50 евро на ден на работник.

А иначе, който иска да има професионално училище за подготовка на кадри, дава 1 лев и държавата дава 1 лев (образно казано), но за образованието трябва да се замисли и бизнесът.Дискусия1 коментар+
Анонимен потребител
от steros Анонимен, 07 юли 2009, 16:48 1 Намирате този коментар за неуместен?

Това е един проблем с дълбоки корени за който най-голяма вина има държавата.В периода на прехода за един от най важните отрасли в държавата туризма продължава да няма единна политика и продължава да се ръководи от хора които са абсолютно некомпетенти/ нищо лично/.Ще задам въпроса така.Защо проблема с кадрите в тузризма не съшествуваше преди 15години.Преди демокрацията/ не съм комунист/ имаше единна и целенасочена политика и най важното в отделите и фирмите имаше "кадрови отдели" която задача беше да предават опита на по младите кадри като по този начин се създаваше така полезната обратна връзка.Най добрия пример за човека допринесъл за разрушаването на това е топ менажера Г-н Красимир Станев АД Албена който си изгони всички опитни кадри и назначи млади хора които образно казано си нямат хабер за какво става въпрос и се налага да се учат в "движение".Явно държавата няма да направи нищо по този въпрос за това хотелиерите/собствениците/вместо да се вайкат и да внасят маймуни от чужбина да си бръкнат в кесията и по райони да инвестират в образование.Вижте как е в Германия и се поучете.Това ше ви се върне след време стократно вместо да ми говорите глупости че били надценени заплатите и т.н.Не всеки имаше късмета да получи червени и пари да си построи хотел.


НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly