Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Начало | В ресторанта | Коледни и новогодишни кулинарни традиции

Коледни и новогодишни кулинарни традиции

Автор: Екип на "Hotels&Restaurants Magazine"

В днешния глобален свят е все по-трудно традициите да бъдат запазени и това важи в пълна сила за кулинарните. И въпреки че много от елементите в коледните вкусотии по света се припокриват, всяка кухня носи и своите особености, които правят празничната трапеза уникална.

Във Вечния град Рим


на Бъдни вечер се сервира предимно риба, като рибните деликатеси трябва да бъдат поне 4-5 на брой. На обяд на Коледа вече на масата има изобилие от месни ястия - и  традиционната италианска лазаня, и агнешко с картофи на фурна с гарнитура артишок. Това е "задължителната програма", останалото е въпрос на вкус и изобретателност на готвача.

Италианците са известни с техните коледни кексове, които са различни в различните райони: struffoli, panpepato и pan forte в Централна Италия, frutta secca на Юг, panettone, pandoro и torrone в Северна Италия. В седмицата между Коледа и Нова година италианците празнуват с cotechino (прясна свинска наденица) и с леща.

Във Франция

главно действащо лице на коледната трапеза са десертите. Най-разпространеният десерт е Bûche de Noël- коледно пънче. Прованс има  собствени десертни традиции - на коледната маса трябва да има задължително блюдо с 13 различни десерта. В качеството на десерт може да използвате всичко сладко - орехи, нуга, плодове, важна е бройката - 13.

На Коледа в Испания

се хапва turrón - сладко, подобно на френската нуга. Празничното меню включва супа от кестени, бял морски костур в хрупкава галета и изпържен  в зехтин и лимонов сок, печен петел или пуйка, пълнени с трохи от хляб, свинска наденица, гъби, чесън и зехтин. Друг вариант на приготвяне на традиционната пуйка е pavo tufado de navidad (пуйка, пълнена с трюфели).

В Португалия

най-типичното коледно ястие е приготвено от сушена бяла риба, наречена bacalhau, която се сервира с гарнитура от варени картофи. Десертът често е rabanadas, тънки филийки бял хляб, натопени във вино и яйце, и посипани със захар, след което запържени така, че единственото, което остава накрая, е сладка карамелена глазура.

Малта

е една харесвана все повече от българите дестинация за коледните и новогодишните празници. Преди британската империя да се разположи там, вечерта на Коледа се е сервирал петел (serduq). След Втората световна война английската традиция на печената пуйка (id-dundjan) и пудинга със сливи (il-pudina tal-Milied) става правило тук. Други три традиционни ястия за празника са печени макарони, покрити с тесто, тимпана и петмез.

Във Виена

на Коледа сервират задушен шаран с джинджифил и сос от бира с гарнитура от зеленчуци. За десерт идват topfenpalatschinken, които са направени от сладка извара и се сервират със сос от праскови и карамел. Печената гъска е в центъра на празника.

В Германия

традиционно коледно блюдо също е гъска с червено зеле. Понякога се сервира  Rehrücken - еленско месо, както и традиционната в цяла Европа пуйка. За Нова година пък най-често се консумира риба, обикновено шаран.  Германците приготвят всякакви гарнитури от картофи, зеле, туршии и пащърнак.  Много популярно е малкото печено прасенце.

Шаранът е на почит и в

Чехия


където предпочитано и коледно, и новогодишно блюдо е пърженият шаран с картофена салата.

Пуйка или гъска е традиционният избор и в

Белгия


Като предястие тук се спират на  скаридите с лимон или пък гъши дроб. Но  има и традиционно белгийско блюдо - кървавица с ябълки или стафиди. Като гарнитура към нея се поднасят карамелизирани ябълки и картофи. Коледният десерт за белгийците обикновено е  cougnous или cougnolles - малки сладки във формата на новородения младенец. Освен това, както и във Франция, на почит е Bûche de Noël.

Колкото и да е странно, в

Норвегия

най-важният ден от коледните празници е Бъдни вечер. Менюто на вечерята, която задължително е семейна, се предава от поколение на поколение. В Западна Норвегия обикновено се поднасят агнешки ребърца, пюре от ряпа, картофи, а в източна - свински ребърца, кисело зеле, картофи, кафяв сос, понякога свински бут, като отново гарнитурата са картофи.

Вездесъщата пуйка през последните двадесетина години допълва менюто. В северната част на Норвегия на Бъдни вечер менюто задължително включва риба, а десертът са дребни сладки.

Във Финландия

тържествената вечеря също е на 24 декември. Като стартер се сервират многобройни студенти рибни предястия, като рибата може да е солена, пушена, маринована - каква ще е обработката й зависи само от майсторството на готвача. Задължителен елемент е изобилието на хайвер, както и традиционната финландска салата росоли, в чийто дресинг има бита сметана. Основното ястие е печено бутче с коричка от горчица и сухари. Като гарнитура обикновено се сервират печени зеленчуци. Десертът е мляко с ориз, както и всевъзможни вариации на тема синя слива. Освен това се поднасят бисквити с много подправки, звездички от хилядолистно тесто с плънка от синя слива. Напитката - алкохолна или безалкохолна, в зависимост от това дали е приготвена от сок или вино, е винаги гльоги с бадеми  и стафиди, както и специална коледна бира.

В Швеция

Коледа е изключително семеен празник, който шведите обичат да прекарват в уютната обстановка на дома. Коледните изкушения започват още през т.нар. адвент - той започва през първата седмица на декември и е предвестник на Коледата. Всяка неделя до Коледа семейството пали свещ, а хубавите почивни дни са съпроводени от греяно вино - glogg и бланширани бадеми и стафиди за мезе. Най-важна за коледната трапеза е шунката, която е сварена, а след това панирана с яйце, галета и горчица. Към нея се предлагат свинска наденица, желирани свински крачета, оризова каша, пикантна смес от яйца и аншоа (gubbrora), салата от маринована херинга, домашно приготвен пастет от черен дроб, ръжен хляб (vordbrod) и варени картофи. Най-големият специалитет обаче е  сушената треска - lutfisk.

Ирландската Коледа

също е празник, в който има и общоевропейски, и специфични особености. Като предястие обикновено се консумира пушена червена риба и скариди върху листа от зелена салата и подправени със сос "1000 острова". Следва зеленчукова крем супа, като зеленчуците може да са различни, но обикновено включват картофи, моркови, пащърнак, броколи и праз лук, към която се добавя сметана. 

Както в повечето места в Европа, и тук основно ястие е пуйката. В Ирландия я приготвят с хлебна плънка и я поливат с грейви сос, по-рядко - със сос от червени боровинки. За гарнитура служат варени зеленчуци. Всичко се полива с шампанско или в най-лошия случай - с бяло вино.

Десертът е задължително пудинг. Това е наподобяващо кейк тестено изделие с огромно количество орехи и сушени плодове, което се полива със сос от уиски и ликьор и се сервира с бита сметана.

Новият свят не изостава в традициите си от стария.

В Канада

например почетно място на коледната трапеза заема отново пуйката, но пълнена с хлебни трохи и орехи. Като гарнитура се сервира картофено пюре или пюре от батат - сладък картоф. Десертът отново е коледното пънче, а също тик-веник или щрудел.

Много преди Коледа започва приготвянето на коледния кейк - подготовката започва със заливането на тестената заготовка и стафидите с бутилка ром, след изпаряването на който се добавя още. Накрая кейкът е доста пиян, което не пречи на канадците да допълват вкуса му с различни вина в комбинация с фуа гра, багени и сирена. Личи си, че голяма част от тях са с френско потекло!

Европейските коледни традиции са проникнали чак в

Япония

където за Коледа се сервира  курисумасу кейк -  всъщност Christmas cake. На Нова година пък тук се сервират мандарини, суши и тестени изделия от елда.

Сушито е задължителен елемент на празничната трапеза, мандарините - традиционен новогодишен плод, а елдата  - символ на дълголетието.

В Русия

на новогодишната трапеза присъства задължителната руска салата, която руснаците наричат "Оливие" по името на нейния автор. Всъщност днес тя значително се е отдалечила от своя праобраз, като в рецептата могат да влизат и гъби, и сьомга, и какви ли не екзотични деликатеси.  В миналото за Нова година тук са приготвяли изключително трудоемко и скъпо блюдо, измислено някога от придворния шеф-готвач на Екатерина Втора като новогодишна изненада за императрицата.  Отначало месести маслини се обезкостявали и се пълнели с пушена риба, маслините ставали плънка на чучулига, чучулигата се поставяла в тлъста яребица, яребицата - във фазан, а фазанът - в прасенце. Сложното ястие получило името "Императорско печено", а сервирането му за отбрани гости се превърнало във въпрос на престиж за руската аристокрация. 



Дискусия1 коментар+
Анонимен потребител
от ивето 99 Анонимен, 28 май 2009, 19:08 2 Намирате този коментар за неуместен?

абе глупаацции


НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалГрадът.bgОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly