Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Начало | Новини | България | Мирослав Найденов: Няма да има поскъпване на яйцата

Мирослав Найденов: Няма да има поскъпване на яйцата

Автор: Horemag.bg

Фотограф: Красимир Юскеселиев
Няма да има поскъпване на яйцата, заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов днес в сутрешния блок на bTV. Той отговори на въпрос дали да очакваме увеличаване на цената им след въвеждането на новите правила за отглеждане на кокошки носачки, които са въведени от тази година според регламент на Европейския съюз.

Новите изисквания са за спазване на критериите за хуманно отношение отговарят три вида птицеферми. Това са свободно отглеждани птици с достъп и до открити терени, вторият вид са кокошки носачки отглеждани подово и третият - клетъчно отглеждани кокошки, чиято клетка е уголемена и на всяка птица задължително трябва да са осигурени 750 куб. см въздух. Клетката, която отговоря на хуманно отношение, е не само по-голяма, но и осигурява комфорт на птиците. Вътре има гнезда за снасяне, кацалки, стелка за прахова баня, чесалки за крака и нокти и др, посочва уточни министърът.

Потребителите могат да разпознаят тези яйца по печата върху продукта.


По данни на Браншовия съюз на производителите на яйца към Асоциация на земеделските производители в България /АЗПБ/,  разпространени вчера, птицефермите на всички членове на АЗПБ отговарят на условията за хуманно отглеждане на птиците. Птицевъдите, които не отговорят на нормите, нямат право да продават яйцата си в ЕС, но няма забрана за износа им в трети страни.

Фермите, които са спечелили проекти за хуманно отношение, но все още не са изпълнили критериите, няма да могат да пласират яйцата си на пазара, а само за преработка като запазват правото си на производство.

На заседание на Съвета на министрите в Брюксел през декември е изнесена информация, според която 51 млн. кокошки в Общността ще снасят нелегално яйца, защото не са отговорили на изискванията за хуманно отношение, съобщават от браншовия съюз.

НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly