Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Начало | Новини | Свят | Руската салата празнува 150-та годишнина

Руската салата празнува 150-та годишнина

Автор: Гoremag.bg

Руска салата в модерна интерпретация<br /><br/>
Руска салата в модерна интерпретация

Фотограф: архив
Пържени яребици, черен хайвер, 25 рака или един голям омар,телешки език и каперси – всички тези продукти са включени в първата рецепта за руска салата, известна в Русия като салата "Оливие". Създадена е преди 150 години от френския кулинар Люсиен Оливие, по онова време собственик на московския ресторант "Ермитаж", който събирал с парижка кухня московската аристокрация и интелигенция, съобщи телевизионният канал "Мир" на сайта си.

От някогашния ресторант "Ермитаж" , посещаван от писатели като Достоевски, Тургенев и Толстой, са останали само фреска от 19 век и старинна лампа. От първоначалната рецепта на салатата, модернизирана многократно, особено в съветски времена, също не е останало много.

Някога кулинарният маестро бил просто принуден да изобрети това ястие, след като не му били доставени поръчаните от него продукти. Тогава той просто използвал остатъците, които намерил в кухнята, и създал съвсем нова салата, която кръстил на своето име. Най-важна съставка на салатата бил модернизираният от него сос "майон", към който той прибавил горчица, напълно преобразила неговия вкус. За да удовлетвори вкуса на руските си клиенти, Оливие включил в салатата любимите им продукти.

В съветски времена черният хайвер бил забравен, яребиците заменени с работническо-селския вариант – пиле, което впоследствие отстъпило място на кренвиршите, а вместо каперси в рецептата били добавени киселите краставички. Затова в днешно време салатата "Оливие", преминала границите на тогавашния СССР и известна у нас като "Руска салата", ни е позната предимно в осъвременения вариант, а не в класическия.

Каква била точно класическата рецепта и как и в какви пропорции се съчетавали в нея съставките, остава загадка. Оригиналният вариант е безвъзвратно изгубен, но с него са свързани няколко легенди. Според едната ръкописът е бил погребан заедно автора й Люсиен Оливие. Гробът му е намерен преди няколко години, но не е известно дали в него е открита рецептата.

Според друга версия рецептата била открадната от помощника на Люсиен Оливие, който избягал с нея в друг прочут московски ресторант - "Яр". В него и днес сервират прословутата салата, в която влизат съставки като картофи, моркови, кисели и пресни краставички, зелен грах, опашки от омари, телешко месо, пилешко бутче, хайвер и майонеза. Дали обаче тя има нещо общо с оригинала, никой не знае.

Прочутата салата и днес е задължителна позиция в новогодишното меню в Русия. Според Първи канал на руската телевизия всеки втори човек в страната е изял 200 грама от нея, което прави общо 14 хиляди тона. В четворката на любимите новогодишни лакомства на второ място е червеният хайвер, следван от пенливото вино и желирана риба.

НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly