Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Начало | Новини | България | Пчеларите – с най-голям интерес към директните продажби

Пчеларите – с най-голям интерес към директните продажби

Автор: Horemag.bg

Фотограф: архив
Осемдесет и трима производители на пчелен мед са се възползвали от Наредбата за директни продажби, с която малките производители могат да произвеждат и директно да доставят малки количества суровини и храни от животински произход до крайния потребител, съобщи пресцентъръj н а Министерството на земеделието и храните. Те са сред регистрираните производители на първични продукти, съгласно наредбата, приета през септември 2010 г. и регламентираща директните продажби на фермерите.

Общият брой на регистрираните производители е 90. Сред тях има двама производители на сурово мляко за областите: Велико Търново и Стара Загора. Регистрираните производители на кокоши яйца са 5-ма за областите Велико Търново, Габрово, Ловеч и Стара Загора.

Регистрираните обекти за търговия на дребно, които осъществяват  доставка, обработка и/или преработка на храни от животински произход, са 9, като регистрираните млекомати в България са 6 за градовете: София – град, Пловдив, Русе, Сливен и Хасково. В област Пловдив има един производител за доставка на сурово краве мляко и един за доставка на сурово овче мляко в област Стара Загора. Само един производител за обработка и преработка на сурово краве и овче мляко е регистриран в област Стара Загора.

СпоредМинистерство на земеделието и храните отчита интересът от страна на фермерите се повишава. От министерството припомнят, че през 2011 година бе нотифицирана и Схемата за държавна помощ за "Инвестиции за изграждане на търговски помещения и закупуване на търговско оборудване за земеделски производители, осъществяващи директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход". Общо предвидените финансови средства от Държавен фонд "Земеделие" за помощта за 2012 г. са 7 млн. лева, като тя ще покрива 50% от допустимите разходи.

НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly