Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Начало | Новини | Свят | Турция се готви да внася ГМО като храна за животни

Турция се готви да внася ГМО като храна за животни

Автор: Horemag.bg

Автор: архив
Въпреки недоволството на много граждански организации, Турският съвет за биобезопасност даде разрешение за внасянето на 13 вида генетично модифицирана царевица, която ще се използва като храна за животни, съобщи БТА, позовавайки се на турския информационен сайт Уърлд булитин.

Според решението на съвета от вносителите ще се изисква да подадат молба преди да получат разрешение за внос на някой от 13-те вида царевица. Решението на съвета получи подкрепа от страна на животновъдите, но граждански организации събраха 100 000 подписа против прилагането му.

Първата стъпка към разрешаване на вноса на генно модифицирани организми (ГМО) в Турция беше инициирана от асоциации на производителите на фуражи, птиче месо и яйца. Първоначално Съветът за биобезопасност отхвърли молбата им през март 2011 г., но този месец прие нови правила, които ще разрешат вноса на ГМО за храна за животни.

Представители на министерството на земеделието все пак признаха, че е възможно тези храни да навредят на здравето на животните, но заявиха, че тези вреди не могат да се пренесат върху човешкото здраве, тъй като не е установено наличието на ГМО в месото на животни, хранени с такива продукти.

НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly