Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Начало | Тема на броя | Кетъринг асоциации на международната сцена

Кетъринг асоциации на международната сцена

Автор: Камелия Димитрова

Фотограф: Shutterstock
Несъмнено широкоспектърният обхват на кетъринг индустрията и участниците в нея предполагат и компаниите, и организациите от различните й сегменти да се обединяват, защитавайки своите интереси с цел предлагане на най-добрите услуги за клиентите. Един успешен пример за това е

ЕPCAS
Европейската асоциация
на представители на компании с фокус върху парти кетъринга. Създадена е през 2007 г., за да посрещне нарастващата необходимост от единна европейска платформа, която да обединява компаниите и организациите, занимаващи се с парти кетъринг. "С нарастващата роля на европейското законодателство ние решихме да основем EPCAS, за да можем да даваме своите оценки и да участваме активно при формирането на това законодателство, за да получават клиентите ни оптимално ниво на услугите. Така заедно с Тоине Мандерс, член на Европейския парламент, основахме асоциацията", споделя Чарлз ван Гог. "EPCAS включва членове от няколко европейски страни, и тъй като те не са преки конкуренти, обмяната на знания става много лесно и ефективно", допълва основателят на асоциацията. EPCAS също така подпомага своите членове в споделянето на знания, опит и идеи по въпроси като например търгове, устойчиви практики и хигиенни норми. Днес EPCAS има над 20 членове—кетъринг компании, чиито годишни приходи варират между 2.5 и 70 млн. евро.

Организацията осъществява контакти и с няколко национални асоциации—от Германия, Холандия, Румъния и др. Годишно EPCAS организира две общи събрания, едно през зимата в Маастрихт и едно през лятото в различна страна домакин. Това лято домакин бе Португалия, а през 2012 г. ще бъде Дания. Наред с това EPCAS организира и конференция за всички европейски кетъринг компании. Първата бе през януари тази година, с повече от 120 представители на кетъринг компании. Целта на ЕPCAS е през 2015 г. на конференцията да има представители на всички европейски кетъринг компании.
Сегментът на парти кетъринга не е много познат в Европа, затова и кризата бе голямо предизвикателство пред бранша, споделят от EPCAS. В резултат на това се наблюдава обединяване под формата на joint-venture на няколко по-големи играча на пазара с по-малки. Според проучване на ЕPCAS относно тенденциите в сектора

Събитията last-minute заемат все по-голям дял
от общия брой събития, което от своя страна създава по-големи трудности при планирането на дейността, споделят от асоциацията. Същевременно добрите отношения с клиентите се ценят повече от всякога, а семплата, но с изключително високо качество храна, е предпочитана. Предпочитани са и местните продукти, както и новите идеи. Появата на нови местни конкуренти и все по-трудното намиране на добре обучен и квалифициран персонал са други тенденции в бранша. Новост е стремежът към устойчивост на дейностите, както и т.нар. зелени срещи. Един от членовете на EPCAS—Broich Catering & Solutions, е първият в света представител на кетъринг компания, сертифициран от Green Globe. Наред с това кетъринг бизнесът трябва да се адаптира и към профила на бъдещия клиент, опитвайки се да бъде по-креативен в разработването на нови концепции при предлагането на храна и организирането на събитията. Отпадъците трябва да се минимизират, по-голямо внимание трябва да се отделя на здравето, околната среда и екологично чистата храна.

В проучването са посочени и трите най-сериозни пречки пред бранша за осъществяване на т.нар. трансгранични дейности в Европа: законодателствата в областта на здравето и сигурността (НАССР), ограниченията при наемане на работна ръка, както и различните ДДС ставки.

Друга изключително представителна за кетъринг индустрията организация е
Международната травъл кетъринг асоциация (ITCA)
Травъл кетърингът е световна индустрия с над 15 млрд. долара годишен оборот и прогнозен ръст за следващите няколко години от около 5% годишно. В нея директно са заети над 100 000 души по света и поне още толкова работещи в дейности, индиректно свързани с тази индустрия. Международната травъл кетъринг асоциация (ITCA) обединява над 700 компании. Основните й цели са свързани с доставянето на непрекъснато подобрявани услуги на крайните клиенти—пътниците. Сред членовете на ITCA са водещи авиолинии и по-големи регионални превозвачи, както и компании за авиокетъринг. Членове са и много доставчици—от снабдители на храна и напитки до доставчици на прибори за хранене. Широко представени са и компаниите, специализирани в оборудване за бордова кухня. От друга страна, ITCA действа и като форум за подобряване на комуникацията между различните сектори в индустрията, подобрявайки тяхната ефикасност и ефективност. Подобна непрекъсната комуникация е жизненоважна за формирането на една култура на партньорство между компаниите в тази динамично променяща се индустрия.

НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly