Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Начало | В ресторанта | Островът на съкровищата

Островът на съкровищата

Автор: Андрей Николов

Фотограф: Shutterstock
Барът–островче в центъра на заведението изглежда много симпатично, но дали е удобство или главоболие за посетителите и барманите?

Ако проектът е внимателно обмислен, ако е консултиран със специалистите, достъпният за клиентите бар от всички страни може да се превърне в място за общуване на гостите и удобно работно място за барманите, което ще носи на собствениците повече приходи. Концепцията на бара-остров предвижда контактен барплот, чието обслужване се извършва от няколко страни, а оборудването и обслужващият персонал са разположени в средата. Формата може да е различна, но идеята е една — да се привлекат повече посетители на едно и също място и да им се предостави място за социални контакти, особено ако са сами в заведението.

Например, популярна е концепцията на интерактивния бар с масивен бар плот, който е отделен в специална зона за гости, любители на по-неформално и активно общуване. Останалите, които предпочитат по-спокойното общуване, могат да изберат традиционно разположените маси наоколо.

Подобен формат според собствениците и управителите на заведения е подходящ за формата bar & dinner, клубове, лоби барове, барове, пъбове и пицарии, докато в традиционния ресторант не се възприема положително от българина. У нас не съществува традицията на аперитива преди вечеря, който да бъде изпит на бара, нито пък на сервирането на храна на барплота, така че подобни барове са по-скоро изключение, което потвърждават правилото. Контактният бар на входа на заведението обаче може да се използва като welcome зона, както и за гости, които идват не за дълга вечеря, а за напитка.

В кафенетата и винарните такъв бар също би могъл да бъде притегателно място за посетителите и удобство за работещите. Барплотът в центъра на залата организира пространството както за гостите, така и за персонала. Островният бар е удобен и за заведения, които излъчват спортни предавания или барманите демонстрират флеъринг, защото предоставят добра видимост на всички гости, а за бармана — достатъчно пространство за демонстрации. Баровото пространство е удобно място и за поставяне на плазмени екрани, на които гостите могат да наблюдават спортни състезания, без да се налага да се обръщат или местят.

Предимствата
Контактният бар предоставя 360 градуса обзор, така че барманът лесно може да вижда всичко случващо се наоколо, казва Константин Андонов, директор "Храни и напитки" в "Кемпински хотел Зографски — София". Точно такъв бар, разположен в лобито на хотела, е много популярен сред гостите. Допълнително предимство е, че барът добавя седящи места към съществуващите. Тъй като сме бизнес хотел, това е едно добро решение за чуждестранните бизнесмени, които пътуват сами и предпочитат да седнат на бара, а не на отделна маса. Там те могат да общуват с бармана и сервитьорите, да наблюдават тяхната работа и да не се чувстват изолирани, казва той. За да се чувстват комфортно, често правим промоции, например сега им предлагаме италианско меню, предстоят чаени дегустации, а през зимата и глювайн с кестени, казва мениджърът.

Напоследък обаче все повече гости идват в лоби бара с електронните си устройства, защото бизнес клиентът има нужда от комуникация по всяко време, особено когато с партньорите в бизнеса ги делят хиляди километри и часове разлика. Тогава за работа с лаптоп е по-удобно те да се настанят на маса, коментира Константин Андонов.
Контактните барове са по-подходящи за заведения с голяма площ, тъй като заемат много място. Те са по-удобни за персонала и събират много гости. По-големите възможности, които предоставят на персонала за обслужването на гостите, са и най-голямото предимство на такъв бар, смятат от "Бар Марая".

Неудобствата
За заведения, в които се планира организирането на сватби и банкети, наличието на подобен бар би представлявало неудобство, защото ще намали броя на седящите места и ще усложни придвижването на сервитьорите.

По-сложна е и логистиката, защото през деня се налага барманите да зареждат напитки или продукти, но нямат директен контакт с кухнята и складовете, казва Константин Андонов.

Според барманите в "Бар Марая" недостатък е необходимостта от голямо пространство в заведението, което невинаги е налице.

Кръгъл или правоъгълен
Каква да е формата на бара — кръгла, овална или правоъгълна? Мненията на професионалистите тук се разминават. Според едни барът с кръгла форма дава повече пространство за персонала, докато според други удобен е само правоъгълникът, защото кръгъл или овален бар създава неудобства при разполагането на оборудването. Като правило хладилниците и миялните машини са с правоъгълна форма, затова е по-удобно да бъдат вписани в правоъгълен бар. Когато е кръгъл, ще се създадат луфтове, които, от една страна, губят място, а от друга, създават трудности при почистването.

Гара за двама?
Колко души могат да седнат на бара? И ще могат ли да си комуникират без проблеми? Интерактивният бар може да увеличи броя на местата в заведението, както и да промени профила на посетителите. Когато барът е с квадратна форма, тук могат да седнат не само единични посетители или двойки, но и цели компании, при това без да губят нещо от комфортната комуникация. В зависимост от формата на бара той може да поеме компании до шест души — по три от едната страна на барплота, при което всеки от компанията ще може добре да вижда и чува останалите. Ако ширината на барплота е достатъчно голяма, на него могат да бъдат сервирани и ястия, а не само напитки. Важно в този случай е разстоянието между стола и бара да е достатъчно, така че коленете на госта да не го опират.

В центъра
Барманите уверяват, че е достатъчно удобно да се работи в барове с всякаква форма. Дори има мнения, че контактният бар е по-удобен за работа, отколкото традиционният, тъй като предоставя повече пространство. Контактният бар изисква повече персонал в сравнение с традиционния, но пък му предоставя повече удобства. Всеки от барманите отговаря за определен брой столове, така че пътищата им не се пресичат по време на работа.
Като допълнителен плюс те посочват добрата видимост из целия бар, което позволява бързо да се идентифицират и решат евентуално възникващи проблеми.

Оборудването
Правилното вътрешно оборудване на бара е важно условие за добрата работа на бармана. Тъй като продуктът — коктейл, кафе или чай, се приготвя за една до пет минути, а гостите трябва да бъдат обслужени колкото е възможно по-бързо, оборудването и нужните съставки трябва винаги да са подръка. Като правило в бара ще има кафемелачки, блендери, хладилни камери и миялни машини и пр. уреди, изискващи достатъчен брой електрически контакти, които трябва да са предвидени още при проектирането на бара.

Водоснабдяването е друг важен момент. По-лесно е да се поставят тръбите в традиционен бар, а не в бара-остров. Друга особеност е по-големият брой работни места на острова, което е свързано с необходимостта от повече оборудвани работни места. Всеки от барманите трябва да е на крачка разстояние от инвентара — шейкър, блендер, лъжици, трошачка за лед, място за съдове, за извършване на технологичните операции — например за нарязване на плодове или зеленчуци при приготвянето на коктейли и пр.

Логистика
Барът е производствено помещение, така че трябва да си съседства удобно с останалите части на ресторанта — склад и кухня. Това е възможно при традиционния бар. Отровният бар, разположен в центъра на залата, не разполага с подобна връзка, затова потоците на гости и обслужващ персонал може да се смесват, което би усложнило работата на барманите и намалило комфорта на гостите, казват от "Бар Марая".

Като правило вътрешната част на бара се използва не само като място, на което се разполага оборудването, но и като своеобразна витрина на алкохолните напитки. Витрината с бутилки позволява на бармана лесно да открие необходимия компонент за коктейли, а на гостите — да си изберат напитка и да виждат всички етапи на приготвянето й.Дискусия1 коментар+

най-важен е Барманът !!!

ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!


НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly