Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Начало | В ресторанта | Варна се бори за "пица столица" на България

Варна се бори за "пица столица" на България

Автор: Спас Цветков

Фотограф: Спас Цветков
Първият международен шампионат по пица за Купата на България се проведе във Варна на 12 и 13 септември. Негов организатор беше Асоциацията на българските пицари, а домакин ресторантът "Пицарадо" на Радостин Кирязов. Той е и единственият български майстор на пица, който участва активно в международни шампионати.

Иван Загоров от бургаския ресторант "Инканто" завоюва голямата награда в шампионата, който събра рекордните 1501 точки от членовете на престижното международно жури. Родният кулинар ще представи България на Световното първенство в Салсо Маджоре през 2012 г. Пицата, която му донесе първо място, е направена с доматен сос, прошуто крудо от Парма, моцарела и рукола. Негови подгласници станаха двамата братя от Сицилия Джузепе и Данило, които се класираха съответно на второ и трето място.

"Нашата цел като организатори е да дадем тласък на българите да участват в международни надпревари, както и останалите им колеги от света", каза по време на представянето на фестивала Кирязов. По думите му амбицията на Варна е да се превърне в столица на пицата в България и да се нареди сред световните дестинации за провеждане на кръгове от конкурса.

Във Варна участниците в състезанието показаха умения в приготвянето на класическа пица с кръгла форма и диаметър от 33 сантиметра. Разликата в дебелината на блата й в центъра и по периферията по регламент не трябва да е повече от 1 сантиметър.

За приготвянето на пиците организаторите осигуриха различни видове брашна, мая, сол, доматен сос и сирене моцарела. Всички останали продукти трябваше да бъдат посочени от участниците в конкурса, за да демонстрират креативността си.

Най-атрактивната част състезанието очак­вано беше акробатичното пица шоу, в което участващите отбори показаха уменията си за боравене с блатовете.
В специална презентация от 8 килограма тесто бе създаден макет на Аспаруховия мост с дължина 1,50 метра и височина 25 см. Съоръжението от тесто съдържаше и емблемата на Варна. Пица презентацията беше на председателя на Българската асоциация на пицарите Радостин Кирязов, който през 2009 г. се класира на шесто място в света, участвайки с пица презентация на Мадарския конник.

Журито с председател Джовани Менто, президент на Световната федерация на пицарите, имаше задача да оценява визията, изпичането и вкуса на ястията, както и качеството на тестото, от което са приготвени.

Наградата за победителя в конкурса беше "Златна лопатка", като и възможност за участие в Световния шампионат по пица в Италия през 2012 г.
Останалите участници, които попаднаха в класацията, получиха възможността да изберат в кой европейски кръг от шампионата по пица да се включат през следващата година.


Победители в шампионата:

Иван Загоров (ресторант "Инканто" — Бургас) — Златна лопата
Джозепе Джанлонго — Италия — Сребърна лопата
Данило Лантиери — Италия — Бронзова лопата
Адриан Пантелеев — София
Тоадор Клаудио и Надко Пантелеев (българин, работи и живее в Лондон)

НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly