Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Начало | Новини | Бирата, произведена в ЕС от малки пивоварни, ще е с по-нисък акциз в България

Бирата, произведена в ЕС от малки пивоварни, ще е с по-нисък акциз в България

Автор: Horemag.bg

[Shutterstock]
 От началото на следващата годината ще се прилага  намалена акцизна ставка за бира, произведена в ЕС в независими малки пивоварни. Това предвижда промяна в  Закона за акцизите и данъчните складове, която се очаква да влезе в сила в началото на 2012 г.

Изменението е част от промените в данъчните закони, които съпътстват процедурата по приемането на Бюджет 2012 г.  Днес правителството одобри проектобюджета и до края на деня той ще бъде внесен в Народното събрание.

В законопроекта се предлага независимите малки пивоварни от ЕС също да предлагат продукцията си при ставка 0.75 лв. за хектолитър градус плато. Тази ставка и в момента важи, но само за малките български пивоварни, чието производство не надхвърля 200 хил. хектолитра на година. Такива са бирариите, които предлагат собствена продукция "жива бира", и още няколко бутикови пивоварни в страната. Допълнително изискване за производителите, които искат да се възползват от ниската ставка, е те да не са част от някой международен концерн, като се посочват редица критерии, на които фирмите да отговарят, ако искат преференциалния акциз.

Според експерти на Министерството на финансите обаче у нас почти не се предлага бира от независими малки пивоварни в чужбина и промените само ще уеднаквят фактическото третиране за българските производители с евентуалното облагане на чуждестранна бира от ЕС.

В Закона за ДДС пък правителството предлага промяна, с която се дава възможност на туроператорите да ползват намалена ставка на ДДС. Досега тази ставка важеше само за хотелиери. С промяната, която е съгласувана с ЕК, вече и те ще могат да се възползват от намалената ставка от 9 процента.

НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly