Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Начало | В ресторанта | Десертите — вкусни, но нискокалорични

Десертите — вкусни, но нискокалорични

Автор: Ина Андреева

Фотограф: Shutterstock
"Когато анализираме консумирането на десертите, едно нещо става ясно: нашите вкусове еволюират и все повече се влияят от познанията ни." Това казва Кей Логстън, редактор в популярния американски телевизионен канал The Food Channel. Според него тенденциите в кулинарията се определят от тенденциите в обществото, които правят живота ни по-обикновен и освободен от условности. От една страна, потребителите искат по-малко обработени храни и по-ясна информация за съдържанието им, а от друга — все пак имат нужда малко да се поглезят, да си позволят малко сладко удоволствие в края на деня като своеобразна компенсация за напрегнатия живот.

Днес обаче не е достатъчно десертът да бъде сладък. Той трябва да е по-малко калоричен, да се сервира с по-малки порции и да има вкус и аромат на подправки и билки, сочат модерните кулинарни тенденции. Затова създаването на по-леки и по-нискокалорични десерти е една от водещите задачи на съвременния готвач.
Сладкарите у нас също не остават по-назад в търсенията си, макар че според признанията им това съвсем не е лесно.

"Вкусно, сладко и нискокалорично е една доста трудна комбинация, особено когато говорим за десертите. Но в последно време клиентите все по-често търсят именно това съотношение, споделя Ивайло Димитров, главен готвач в ресторант "Тоскана", "Витоша парк-хотел". "Самите клиенти, когато идват да вечерят, търсят по-екзотични и различни ястия, по-изчистени и най-вече по-леки храни. Затова и идеята, и стремежът ни е да се правят повече десерти, в които преобладават плодове. Избягват се тежките яйчени кремове, ползват се повече плодове и се предлагат десерти, в които няма животински мазнини, а също така се избягват и другите видове мазнини", допълва Димитров. В тази връзка се наблюдава и тенденция на навлизане на замразените плодове, които също могат да се използват добре дори и през лятото. Един лек плодов крем с малко мляко и растителна сметана (която държи десерта) е един добър вариант, особено за лятото, казва той.
В ресторант Marmo Food&Wine също наблягат на собствените десерти, които са приготвени с висококачествени продукти. Собствената сладкарска продукция е един от акцентите, които отличават ресторанта. Освен на вкуса тук също се набляга десертът да е възможно най-здравословен. При приготвянето на десерти не използваме сметана, а маскарпоне и рикота, казва управителката и една от собственичките на заведението, Диляна Пейчева.

Според Христо Пенчев, шеф-готвач в ресторант "Модерато", София, и във ваканционно селище "Санта Марина", Созопол, броят на калориите не е от най-съществено значение. Христо има дългогодишен опит в кулинарията и участва активно в съставянето на основните и тематичните, в това число и сезонните, менюта на всеки ресторант от веригата FPI Hotels & Resorts. Пред HOREMAG той споделя: "Дългогодишният ми опит в ресторантския бизнес сочи, че клиентите предпочитат любимите си десерти, приготвени по класическа рецепта. Повечето от тях залагат на познатия вкус и не се интересуват особено от калориите."
Затова с настъпването на лятото от FPI Hotels & Resorts наблягат на разнообразието на десертите с пресни плодове. "Сред специалните ни сладки предложения за сезона e чийзкейкът, приготвен с нискомаслено сирене, нерафинирана захар и пресни плодове. Забелязваме, че този вид сладкиши се приемат добре от клиентите в нашите ресторанти. Разбира се, не пренебрегваме и сладоледа, защото какво е лятото без сладолед", казва готвачът.

 

Основни тенденции
в десертите за 2011, определени от The Food Channel®


Сладко, солено, кисело, люто—десертите вече не са само сладки.

Не забравяйте за силата на протеина—потребителите търсят нещо повече от обикновена сладост в десертите.

Почти сурови—все по-търсени са десертите, в които суровините са преминали минимална термична обработка.

Пълнозърнести и без брашно—колкото по-здравословно, толкова по-добре.

Флорални нотки—цветните аромати проникват все повече и в категорията "десерти".
 

НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly