Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Начало | Тема на броя | Какво да хапнем набързо

Какво да хапнем набързо

42% от активните образовани хора в големите градове редовно консумират fast food

Автор: Чавдар Димов, мениджър изследвания в "Икономедиа"

Фотограф: Архив

Често хапвам накрак, защото нямам време. Това са посочили 32.6% от анкетираните в маркетингово изследване, проведено чрез онлайн панела за проучвания на "Икономедиа". Данните са от края на април тази година, а изследването е проведено сред 527 души, основната част от които на възраст между 25 и 54 години (74%), с висше образование (75%) и от големите градове на страната (73%).

Яденето на сандвичи, пици на парче, дюнери или друга храна от т.нар. fast food тип, която е купена извън дома, е съществена част от градския начин на живот. То е всекидневие за почти 16% от анкетираните, като в това число влизат и 3%, които са заявили, че консумират основно такава храна. Други 26% го правят веднъж до няколко пъти седмично. Това оформя група от 42% сред образованите и активни хора в големите градове, която редовно практикува този начин на хранене.
Бързото хранене се възприема най-често като нездравословна практика. Затова е донякъде парадоксално, че 6% от хората, които самооценяват начина си на хранене като здравословен, са посочили, че консумират такава храна поне веднъж на ден. Освен това 18% от тях са казали, че често хапват накрак поради липса на време, но това очевидно не е проблем за тях, щом не го считат за нездравословно.

Очаквано на работещите по-често се случва да прибягват до fast food. Малко над 18% от тях потвърждават, че го правят поне един път през деня, докато същото важи само за 7% от респондентите, които не работят.

Мъжете са по-големи любители на бързата храна. Почти половината (49%) от тях са в групата, която я консумира поне веднъж до няколко пъти в седмицата. За сравнение, сред анкетираните жени този дял е само 34%. В подкрепа на горното са и данните, че 37% от силния пол хапват накрак поради липса на време спрямо 27% от дамите.

Образованието и доходите също са фактор. По-образованите и по-заможните сред анкетираните са посочили, че по-рядко прибягват до бързото хранене. Сред респондентите с висше образование 39% ядат fast food веднъж на седмица или по-често, докато сред тези с по-ниско образование делът е 52%. В същото време 11% сред онези с доход над 1000 лв. всеки ден имат такава храна в менюто си, докато сред получаващите под 500 лв. това важи за 19%. Подобно на тях 17% от анкетираните с доходи между 501 и 1000 лв. месечно са в тази група.

НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly