Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Световни тенденции: как трябва да изглежда менюто на бъдещето

Автор: Unilever FoodSolutions

&nbsp;<br/>
 
Автор: Unilever FoodSolutions
Балансираното и здравословно хранене е водеща тенденция, която от една страна, диктува поведението на клиентите, но също и пренарежда начина, по който се приготвя и предлага храната в заведенията.

Глобално проучване World Menu Report, проведено в началото на 2011 г. от Unilever FoodSolutions (собственик и официален представител за България на марките Knorr, Carte d’or, Hellmann’s), показва, че 70% от европейците, които се хранят навън, биха направили по-здравословен избор, ако менюто даваше информация за съдържанието на сол, консерванти и енергийния състав на предлаганите ястия. А 30% от запитаните са готови да платят дори повече за по-здравословна храна.

За ресторантите и професионалистите в сферата на храненето именно лятото изглежда най-подходящият момент да отговорят на тенденциите в предпочитанията на гостите с по-балансирано сезонно меню с тенденция това да се превърне в постоянна практика.

Според международната диетоложка Мери Дюнкерслут ресторантите би трябвало да преосмислят начина, по който са представени ястията в менюто им. "Изборът на клиентите се определя от предлагането в менюто. Това, че не изразяват конкретно недоволство, не означава, че не биха възприели положително някои промени. Готови етикети като "намалено съдържание на мазнини" вече не са достатъчно привлекателни за все по-взискателните гостите, които търсят конкретна информация за съдържанието на сол, наличие на консерванти и оцветители, енергийни стойности, данни, задължителни за всички хранителни стоки и въпрос на добра воля от страна на заведенията за хранене", казва тя.

За един ресторант да бъде прозрачен по отношение на предлаганите ястия означава много повече от лифтинг на менюто и добавяне на етикети "калории" и "без консерванти". Скритата част на айсберга е работата в кухнята и голямото предизвикателство, пред което е изправен готвачът, за да отговори на очакванията на своите гостите.

Според Николай Илиев, професионален шеф готвач и кулинарен консултант на Unilever FoodSolutions за България, клиентите очакват да се хранят по-здравословно, без това да означава компромис с удоволствието от храненето. "Повечето гостите са наясно, че обикновените варени картофи са по-нискокалорични от тяхната версия соте- сотирани в масло и копър, които въпреки високата си енергийна стойност остават една от най-предпочитаните гарнитури наред с пържените картофки. Предизвикателството да открием баланса е голямо, истината е в малките детайли и хитрини, като в никакъв случай не трябва да се заклеймяват някои храни и съставки. Всяка храна може да е полезна и лека за стомаха, ако е приготвена по определен начин в правилната енергийна комбинация с други храни", подчертава експертът. Ето няколко идеи:

"" Варете на пара вместо директно във вряща вода, така зеленчуците губят по-малко витамини и запазват вкуса си.

"" Използвайте повече суперхрани като броколите, които са известни като една от най-богатите храни в света с наситено съдържание на витамини, минерали и фибри, включително витамин C.

"" За приготвянето на картофено пюре използвайте майонеза (по възможност Hellmann’s) вместо мляко и масло за по-ниска калоричност и наситени мазнини.

"" В приготвянето на крем супи от тиквички, тиква или други използвайте и кората. Тя е основният им източник на фибри.

"" За порция основно ястие сервирайте 50% (сезонни) зеленчуци. Така порцията изглежда по-атрактивна, но и богата на витамини и фибри.

"" Компенсирайте намаленото съдържание на сол, като използвате повече подправки и лимонов сок за мариноване на меса или в дресинг за салати и гарнитури.

"" Внимателно комбинирайте съставките в основните ястия, като вместо месо с традиционните въглехидратни гарнитури предложите повече зеленчуци според сезона като броколи на пара, запечени тиквички или суфле от спанак.

"" За приготвянето на десерти със сметана (крем брюле, панакота) използвайте по-вече мляко за сметка на сметаната.

"" Използвайте сушени плодове за сметка на по-малко захар в десертите.

И не забравяйте да комуникирате всичко това на клиентите в менюто и чрез обучения си персонал. 

НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly