Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Начало | Тема на броя | Импровизации за лаврак, патица и джинджифил

Импровизации за лаврак, патица и джинджифил

Автор: Камелия Димитрова

Седем отбора и 17 индивидуални състезатели показаха майсторство, бързина и стил в конкурса за Националната кулинарна купа България, който се проведе на 13 и 14 май в Международен панаир Пловдив. Конкурсът, който е най-голямото кулинарно състезание у нас, се организира от Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ) в партньорство с Международен панаир Пловдив, община Пловдив и Съвета по туризъм - Пловдив, и дава изява на готвачи и сладкари от цялата страна да покажат кулинарни умения и да премерят сили.
"Качеството, което участниците показват всяка година, е все по-добро, което е и идеята на това състезание", сподели след конкурса Андре Токев, президент на БАПГ. Тази година залата е по-голяма, боксовете са по-големи, има повече пространство и повече изложители, което е добре и за самите състезатели, и за зрителите, допълни Токев.
Състезанието се провежда и журира при стриктно спазване на правилата на Световната асоциация на готварските гилдии (WACS). Председател на журито бе Пламен Петров, потомствен готвач, чиито ястия са опитвали Тодор Живков, Марая Кери, Румениге, Аертон Сена и други знаменитости, и членове Андрей Стоилов - член на УС и един от съорганизаторите на БАПГ, Георги Георгиев - вицепрезидент и член на УС на "Евро-ток България", Димитър Димитров - член на БАПГ и на националния отбор и представител за гр. Банско, и Георги Котев.
"Тази година регламентът бе наистина по-сериозен и натоварен", сподели след състезанието Пламен Петров. Нивото на участниците беше много високо, даже разликата между тях беше минимална. И както се казва в нашия кулинарен език, "беше доста скучно състезание, почти нямаше забележки". Презентациите на участниците бяха на много високо ниво и почти 98% покриха и вкусовите изисквания. Имаше участници от предишни издания, ветерани, а също така и нови участници, допълни Петров.
Преместването на състезанието от Варна в Пловдив дава възможност да се включат повече участници от различни части на страната. А панаирът е мястото, където би трябвало да се провеждат такива мероприятия, споделя Ути Бъчваров, който от много години е водещ на състезанието. През тези години пазарът в България коренно се промени, промениха се и критериите, причина за което са и участията на българския национален отбор по най-различни състезания. Това доведе до уеднаквяване и при журирането, и при готвенето. Ентусиазмът, любовта към професията и идеята да се срещнем колеги и да видим кой какво е научил през годината са нещо много интересно, споделя още Ути.

Индивидуалното състезание

се проведе в два кръга - в първия участниците в рамките на два часа изпълниха собствени рецепти за тристепенно меню - предястие, основно ястие и десерт, където предварителна обработка на продуктите не се допуска.
Вторият и финален кръг, до който достигнаха 9 състезатели, тества уменията на участниците да комбинират продукти от блек бокса - черна кутия, в която има определен набор от продукти, различен всяка година. Регламентът на състезанието изисква в рамките на десет минути всеки финалист да състави меню, в което да бъдат включени трите задължителни продукта от блек бокса. След изготвяне на менюто участниците разполагат с 90 минути, в рамките на които приготвят ястията. Тази година изненада за всички участници освен продуктите, които остават в тайна до последно, бе и броят на ястията. Състезателите трябваше да приготвят три вместо обичайните за този кръг от предни издания две ястия. "Броят на ястията в блек бокса не е нещо, което променя много правилата на играта, променят ги продуктите, които са основни, споделя Ути. Тази година при индивидуалния блек бокс това бяха лаврак в предястието, патица в основното и джинджифил, задължително включен в десерта. Това дава възможност да не се следват заучени техники, а всеки да докаже може ли да готви или не и доколко умее да импровизира в подобна ситуация, допълва Ути.
Че готви, и то най-добре, доказа при индивидуалното класиране Петър Николов от ресторант САСА в София, който грабна първото място и купата "Готвач на годината 2011". Най-добре приготвеното патешко бе ключът към наградата за Петър, чието основно ястие бе патица с гъбен сос и пюре от круши. "Много семпло ядене, но доста вкусно", коментира той след приключване на финалния кръг. Предястието - лаврак с перли от картофи и олио от билки (естрагон, мащерка, магданоз, копър, розмарин), пък бе изключително добре презентирано, а ароматът на джинжифил бе водещ в оценката на десерта - крем брюле с къпини и основа от ягоди. "Индивидуално участвам за пръв път, миналата година участвахме отборно. Доста по-голямо е напрежението, но състезанието ми хареса", сподели още Петър.
Второто място в конкурса спечели Милен Панев от ресторант "Филипополис", който приготви лаврак със зеленчуци и пресни подправки за предястие, патешко със сос от яйце и зелени билки за основно и плодове с оригинален маслен сос за десерт.
Трети в индивидуалното състезание стана Добрин Атанасов от хотел "Метрополитън" - София, който тази година бе дебютант в кулинарния конкурс. Оригинално приготвеното ролце от лаврак с прошуто и сос холандез впечатли журито. Добре презентирани бяха и основното ястие - патешко филе със зеленчуково талятеле от моркови и тиквички, карамелизирани круши и сос конкуат, както и десертът - крем брюле с джинджифил и бери сос.

Отборното представяне

Трите продукта от черната кутия, задължителни за присъствие в менюто на отборите, тази година бяха лангустини с пъдпъдък за предястието, котлет от елен в основното и млечни кори като част от десерта. Най-добре представилият се тук екип и победител с 2357 точки стана отборът на Варна с капитан Ивайло Димитров, ресторант SEASIDE, и членове Николай Василев, bar-cafе FOOD 360, и Живко Димитров, ресторант SEASIDE. Те впечатлиха журито с оригиналното предястие балошен от пъдпъдък с фарс от лангустина с аромат на тарос и лек крем от сирене и ягоди, а за основно приготвиха милфьой от еленско гръбче с аромат на дива мащерка и манго, и конфи от шалот. Изключително нестандартен се оказа и приготвеният от тях десерт - шоколадово брюле със скариди, рагу от ягоди и кункуат и фило.
Второ място с 2349 точки зае отборът на Танер Фикрет Хасан, "Парк-хотел Голдън бийч" - Златни пясъци, с членове Евгени Баканов, бизнес хотел "Голдън Тюлип" - Варна, и Даниела Стоянова, "Парк-хотел Голдън бийч" - Златни пясъци. Те приготвиха пъдпъдъче бутче върху салца от манго и сос от скариди, а за основно - еленски котлет с каперси, боровинков сос и зеленчуци. Ягодовият им сладолед с кошничка от кори с орнаменти от карамелизирана захар и ягодов сироп впечатли с отлична презентация.
На трето място само с 14 точки по-малко бе отборът на Слави Колибаров от ресторант "Сол и пипер", гр. Пловдив, и членове Тодор Кутиев, "Хепи лейди кетъринг", гр. Бургас, и Деян Георгиев от хотел "Средец", Слънчев бряг. Те приготвиха за предястие филе от пъдпъдък, гарнирано с картофен фондан и печен сос в комбинация от лангустини и свеж микс. Основното бе котлет от елен със сос от боровинки и печени зеленчуци, а млечната баница с мус от круши бе един от най-изящно презентираните десерти.

Останалите отбори:

Милен Панев, Боян Стефанов, Димитър Чолаков, и тримата от Пловдив.
Вариация на супа от рибен продукт и пъдпъдък със зеленчуци. Котлет от елен с гратинирани зеленчуци и сос от мащерка. Боровинков крем.
Елена Малчева, Цветомир Манчев и Милен Петров от Велико Търново
Крем супа от пъдпъдък с рагу от патладжан, тиквичка и гъби и редукция от ягоди и лангустина. Еленско с пюре от манго със зеленчуково стю и бекон сос от червени чушки и мус от моркови с кори за баница и сос от зелена тиквичка.
Ярослав Матев, Тихомир Янчев и Мариан Богданов от София
Лангустини на пара с пъдпъдък гърди и тиквички. Котлетче от елен с микс от салати и свежо сирене и сос от боровинки. Хрупкави точени кори с шоколадов крем и плодове.
Мирослав Дончев, Димо Михнев, Никола Мирчев от Пловдив
Сготвиха лангустини в лапад и пъдпъдък с крем от козе сирене, еленово руло в бекон с конфи от лук и круша. Домашен сладолед с ягоди.
Грамота за цялостен принос получи един от най-цветните и истински фенове на готвенето, бай Миро.

Как се филетират 15 сьомги

За първи път в рамките на конкурса се проведе и състезание по филетиране на прясно охладена сьомга, където се включваха лекция, демонстрация и състезание. Журито бе с председател Bjarte Nessa, представител на Marine Harvest, най-голямата компания в света за производство на сьомга, и членове Георги Ерменков, главен готвач на "Метро К&K България", и Андрей Стоилов от БАПГ. Наградата, пътуване до Норвегия и посещение на ферма за сьомга и аквакултури, спечели Тихомир Янчев от ресторант Gloria Mar в София, който успя най-прецизно да извади двете филета сьомга в рамките на 15 минути.

Завръщането на карвинга и отсъствието на сладкарите

За пръв път тази година като част от състезанието бе и конкурсът по карвинг, който се организира съвместно с Българската асоциация по карвинг. Четиринадесет майстори на изящното изкуство премериха сили, талант и въображение в първия национален конкурс по карвинг. Състезанието протече при изключително голям интерес и конкуренция, споделят организаторите, а златните призьори станаха двама - Мартин Струмин от София и Кристиан Занев от Козлодуй. "Включихме карвинга, защото той е една неразделна част от нашия бизнес, а и в последно време наблюдаваме, че се завръща отново в кулинарията. Почти няма ресторант или хотелска верига, които да нямат декоратор", споделя Андрей Стоилов. В тази връзка за следващата година обмисляме възможност да организираме и състезание по скулптури от лед, но ще трябва да се създадат специални условия, допълва той.
"Но задачата ни е да предизвикаме и интереса на сладкарите", допълва Стоилов. Имаме много добри специалисти, но те не са много като общество, а и обикновено едно заведение работи с един, двама, до трима сладкари. Това е и една от причините те много трудно да се освободят и да участват три дни на състезание или конкурс.
Титлата "Сладкар на годината 2011" спечели Александър Иванчев от HRC Culinary Academy, който си пожела през следващата година да има малко повече състезатели, за да бъде по-интересно.
"Този вид конкурси са много добри, защото кухнята в България не е много открита към света. Някои от готвачите наистина са изключителни, но това, което бих искал да видя, е повече техники, споделя мексиканецът Едуарто Контес, който отскоро е част от екипа на HRC Culinary Academy в Добрич и е преподавател на Александър Иванчев. Организацията е много добра, а оборудването, което се използва, е наистина първокласно. Впечатлен съм от това, което показват участниците и което видях досега. Бих искал да има повече такива конкурси, поне пет пъти в годината, за да могат и хората да имат възможност да виждат повече техники. Събития като това трябва повече да се популяризират, за да могат повече хора да участват и повече хора да ги посещават, защото те наистина са предизвикателство и изживяване не само за участниците, но и за зрителите, допълва Контес.

Кулинарната купа през 2012 г.

"Всяка година участниците демонстрират по-добро ниво и в същото време виждат, че има място и поле за изява в тези кулинарни състезания, а и Националната кулинарна купа е единствена по рода си в България", споделя Иван Манчев, вицепрезидент и член на УС на БАПГ. За следващата година идеята ни е в рамките на Националната кулинарна купа да направим международно състезание, в което да поканим участници от Турция, Сърбия, Австрия, Кипър и Франция, с чиито асоциации поддържаме връзка и които от своя страна проявяват интерес. Имаме какво да покажем и смятам, че ще стане едно добро състезание, отбелязва още Иван Манчев.





НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly