Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

На открито!

Терасите и градините на заведенията са основен аргумент в битката за клиенти

Автор: Спас Спасов

Фотограф: shutterstock
Заведение с тераса или тераса със заведение? Това е въпросът, който голяма част от собствениците на ресторанти и кафета не си задават. И грешат! Градина или дори терасата към улицата са едно от най-стандартните, но впечатляващи подобрения, които могат да привлекат или да възродят интереса към заведението. Обяснението е просто. Те позволяват максимално оползотворяване на търговската площ и прилежащите пространства, като създават пряка връзка между интериора и околната среда – природата или градския пейзаж.

Бариерата

"За да разберете защо терасата и градината са необходими, задайте си въпроса защо отивам на заведение", казва архитектката Севдана Крумова. Тя е дизайнер на някои от най-функционалните и успешни проекти в тази област във Варна. Отговорът, който дава, е наистина прост: "Всички ние прекарваме по-голямата част от времето си на закрито – в дома или в офиса си, на работната си място... Заведението - ресторант или кафе, е и повод да излезем на открито. Затова градините и терасите трябва да са максимално отворени, открити", съветва тя.

Мнението, което всички архитекти споделят без изключения, е, че градината разширява затворените помещения, дори когато те не са максимално открити към нея. По тази причина в много от случаите дизайнерите търсят решения, които да позволяват бързото и лесно трансформиране на малките летни градини в зимни. По време на студените сезони те подобряват климата в закритите части, добавят повече свеж въздух, а в много от случаите дори пестят енергия, тъй като се превръщат в стъклени "резервоари", където въздухът се топли дори от слабото зимно слънце.

"Зеленината в градината или тази, с която е декорирана терасата, трябва да е продължение на екстериора, казва Севдана Крумова. Забележете, че дори заведения, които нямат собствени градини, но са решили фасадите си с витрини към зелени площи, са по-посещавани от тези, които нямат това предимство." По думите й именно това е причината, поради която зелените пространства не бива да се ограничават, ако заведението има излаз към естествен парк. "Всяка ограда, колкото и красива да е тя, всяка стена, независимо как е декорирана, не са нищо повече от преграда пред свободата, която търси погледът", твърди Крумова.

Според архитектката хората обичат движението, обичат да го наблюдават и да са в него. "Припомнете си прословутите парижки кафенета, казва тя. Те са понятие в този бизнес. В тях всички места на терасата гледат към улицата, като в театър. Аз трудно разбирам как човек може да избере място на терасата с гръб към улицата. Това е все едно да седнеш на брега на морето с гръб към него", казва тя. По думите й обаче много често в подобни случаи става въпрос за манталитетни особености, които също трябва да се отчитат.

Стандартно правило според Крумова е в заведения от "всекидневен" тип в никакъв случай местата и масите да не са прекалено отдалечени една от друга. Раздалечаването на масите според нея е грешка, която много ресторантьори допускат в стремежа си за постигане на повече лукс. Така обаче създават у клиентите си чувството за самота, от което те търсят начин да избягат.

Две в едно

В много случаи проектите на заведения в градовете през последните години обединяват терасата през лятото със зимната градина. По тази причина тя трябва да включва няколко задължителни елемента. Това са вертикалното остъкляване, светлопропускливият прозрачен покрив и отваряеми елементи, които в някои варианти могат да позволяват и пълно демонтиране за известен период от време, без да нарушават цялостната конструкция. За реализацията на зимната градина има няколко варианта. В един от случаите тя може да бъде от еркерен тип или просто остъклена тераса. В други случаи пространството може да бъде обособено чрез удължаване или разширяване на покрива. Най-скъпите, но невинаги най-подходящи варианти са самостоятелните помещения или пристройките.

"Често става така, че единствената възможност за отваряне на пространството е именно прозрачният покрив, казва Севдана Крумова. В този случай спасителен вариант се оказва дори остъкленият таван или оберлихтът. Те създават усещането за отворено пространство." Според архитектката скритият стремеж на клиента, търсещ място на терасата, е да бъде част от динамиката на околната среда. По тази причина при конструирането на зимна градина особено внимание трябва да бъде обърнато на покривите. Лъчевите конструкции, или т.нар. фонари, са реализирани в една плоскост или под лек наклон. В по-редки случаи те могат да имат и усложнени конструкции, които често са нефункционални. Причината за относително високата цена на стъклените покриви е, че за разлика от вертикалното остъкление при тях се използват т.нар. безопасни стъкла като триплекс или закалено стъкло.

"Затвореният тип градини са най-често малки, побрани в стените на вътрешни дворове. Но и в този случай не всичко е загубено, твърди Севдана Крумова. Съществуват множество стандартни "трикове" като използването на вода, зеленина или ниски обеми. В този случай по-сериозен проблем създава вентилацията, но затова пък подобни градини са добре изолирани."

Алуминий или дърво?

Най-разпространеният материал за конструиране на зимни градини си остава алуминият. Заради експозицията на атмосферното влияние профилите от този материал най-често се произвеждат с вградени пластмасови термични бариери. С най-добрите изолационни качества обаче продължава да е дървото. То не прави конденз, но изисква обработка със специални материали, които забавят стареенето му и го предпазват от влиянието на влагата.

Осигуряването на подходяща вентилация в зимната градина има огромно значение, тъй като чистият въздух и топлината са нейните основни достойнства. Естествената вентилация чрез монтирането и управлението на различни отваряеми елементи е най-евтиният и ефективен начин за доставяне на свеж въздух и извеждането на влагата от помещението. В тези случаи сигурността им се решава чрез използването на модерни системи за дистанционно управление или автоматично отваряне и затваряне при определени условия или събития.

Друг вариант е автоматичната вентилация, която се регулира чрез датчици. Важно е да се знае, че добре изградената автоматична система за вентилация може да пести и енергия за отопление, като при това подпомага и вентилацията на основната постройка. Трети важен ефект при този вариант е и запазването на топлината.

При положение че се налага допълнително отопление на градината или терасата, има няколко модерни и ефективни начина. Най-разпространените сред тях са газовите уреди за локално отопление или таванният тип електрически отоплители. "Обърнете внимание: терасите на заведения, които имат отопление, са пълни дори през зимата, а през лятото клиентите относително рядко търсят затворени помещения с климатик, казва Севдана Крумова. Хората имат нужда от свободно пространство и винаги се възползват от него, когато то им бъде предоставено."

Заведение с тераса или тераса със заведение? "Няма никакво колебание, твърди архитектката. Всяка хубава тераса или градина си имат заведение. И от това зависи успехът му!"Дискусия1 коментар+

"Заведението - ресторант или кафе, е и повод да излезем на открито."
Вярно е на 80% — искаме удоволствието от разходка в парка, без да се движим реално...

"Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...


НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly