Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Слънце в чинията

Автор: Horemag.bg

Сирене бри с орехи и черен мед<br />
<br /><br/>
Сирене бри с орехи и черен мед


Фотограф: Валери Рангелов
Салата &bdquo;Шамоли&ldquo;<br />
<br /><br/>
Салата „Шамоли“


Фотограф: Валери Рангелов
Пиле със сирене бри, спанак <br />
и сушени домати<br />
<br />
<br /><br/>
Пиле със сирене бри, спанак
и сушени домати



Фотограф: Валери Рангелов
Сиренето е не само вкусен, но и полезен продукт, тъй като всички елементи, които присъстват в млякото, могат да бъдат намерени и в него, при това в значително по-висока концентрация. Например, ако млякото съдържа 3.2% белтъчини, в сиренето процентът е 20-25%. Затова то разчупва стереотипите и се превръща в най-добрия източник на белтъчини, измествайки месото, което сме свикнали да възприемаме като продукт, който доставя най-много от тях.

Важно е и че белтъчините, мазнините, витамините А и В, минералните вещества, които съдържа сиренето, лесно и почти напълно се усвояват от организма на човека. Този продукт лесно се обогатява с аминокиселини, които човек поглъща заедно с него.

Сирената са висококалорични и пикантни продукти. Формата, цветът, ароматите им са толкова разнообразни, че за всеки вид могат да се разказват легенди.
Ако следваме научните определения, сирената не са нищо друго освен кисело-млечен продукт, съдържащ мазнини, белтъци, органични соли и витамини. Те са познати толкова отдавна, че се споменават дори в Стария завет. Технологията на производството им е описана подробно от Аристотел, а в "Одисея" се разказва как Одисей намерил в пещерата на циклопите кошничка с козе и овче сирене.

Оттогава технологията на производство на сирена не се е променила твърде много въпреки навлизането на съвременна техника. И все пак на различни места сиренето е различно просто защото вкусът и ароматът му зависят както от млякото, така и от сирището, от времето на ферментация и узряване. Например холандското сирене узрява два месеца, а швейцарското – 7–8. При узряването на повърхността му се образуват познатите дупки – "очички". Колкото по-големи са дупките, толкова по-сладко е сиренето.
При оценяването на сирената са водещи два критерия – вкус и консистенция. Вкусът на качественото сирене може да бъде както мек и нежен, така и силен и пикантен.

Специалистите казват, че при приготвянето на сирената най-сложното е да се постигне необходимата еластичност, за да бъде сиренето хомогенно. Майсторлъкът е в спазване на технологичните процеси и тяхната последователност, в избора на качествени компоненти, контрола на температурния режим по време на узряването и не на последно място – отличното обоняние. Защото добрият майстор от време на време помирисва сиренето и миризмата му подсказва дали то е достатъчно узряло.
Имената на сирената често са свързани с географски понятия – освен че ги делим на холандско, швейцарско, френско и прочее, цели "семейства" са кръстени я на местност, я на град, я на река… Доказателство за това са ементал (от швейцарската река Ема), пармезан (от италианския град Парма), едамер и гауда (от едноименни градове в Холандия), мюритцер (от името на езерото в Германия, до което се произвежда).

ОСНОВНИ ТИПОВЕ СИРЕНЕ
Според френската класификация на сирената, която е най-често ползваната, сирената се делят условно на твърди (варени и неварени), меки (пресни, сини, с плесен), произведени от овче, краве или козе мляко.

Колко са сортовете сирена днес е невъзможно да се каже. Броят им не е известен, въпреки че за сирената са написани хиляди книги. С тях са свързани легенди, поверия, традиции. В Швейцария например, която с право се смята за европейска столица на сиренето, когато се ражда дете, се приготвя глава сирене, върху която се отпечатва датата на раждането му – обикновено това е твърдо сирене, което може да придружава човека през целия му живот.
Най-общо сирената се подразделят на няколко групи:
- сирена с натурално зреене
- селски сирена
- сирена от козе мляко
- сирена със синя плесен
- сирена с червена коричка
- пушени сирена.

Предложения за ястия със сирене на Антонио Ганчев, главен готвач в ресторант Maison Godet, София

Пиле със сирене бри, спанак и сушени домати

Пилешко филе, около 200 г се начуква леко и върху него се нареждат парчета сирене бри, спанак и сушени домати. Овкусява се със сол и бял пипер. Завива се като роле и се пече на тиган. В отделен съд се задушават парченца пресен домат с песто и цели листа босилек, след което към тях се прибавя предварително сварена прясна паста, около 60 г. Готовата паста се слага в чиния и върху нея се поставя изпеченото и разрязано на две пилешко филе. От 50 г сметана и малко бял вермут се прави лек сос, с който се заливат парчетата пиле.

Сирене бри с орехи и черен мед

Цяло парче бри, около 125 г се потапя в предварително разбит белтък, след което се овалва в накълцани орехи. Сиренето се пече на топъл въздух около 8 минути на 180 °С. Гарнира се с изпечена предварително круша и черен горски мед. Украсява се с листенца свежа мента.

Салата "Шамоли"

По 50 г от лоло росо, лоло биондо, айсберг и зелена салата се накъсват на едри парчета и се овкусяват с лимонет (зехтин и пресен лимон). Слагат се в дълбока чиния. Парчета синьо  сирене и бри се поставят небрежно върху салатата и се гарнират с орехи, чедър и резени ябълка. На върха се слагат кълнове от червена ряпа и така готовата вече салата се залива с боровинков сос.





НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly