Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Начало | В ресторанта | Adi’s cook and book: далеч от стандарта

Adi’s cook and book: далеч от стандарта

Автор: Екатерина Геловска

Фотограф: архив
Тук има много книги, но не е типична книжарница. Сервират се храни и напитки, но не е и заведение. Мястото, наречено Adi’s cook and book, е рядко срещана симбиоза, в която книги, храна, напитки и обстановка не съществуват отделно, а се допълват, създавайки едно хармонично цяло. Собственичката му Ади Цанова разказва, че то е комбинация между още две неща – младежката й мечта да си има книжарница и страстта на съпруга й към кулинарията. Резултатът е едно нестандартно място, което само няколко месеца след откриването му вече е намерено от своята публика.

Бизнес концепцията
Това е последното нещо, което изкристализира, признава Ади. Започват с идеята да направят нещо различно, при това не заведение, а място, където да посрещат клиенти и приятели. "За нас това е по-скоро социален проект", разказва Ади. Съвсем естествено в идеята се вплитат добрата храна и книгите, при това книгите са главно действащо лице, а не елемент от интериора. Но към тях ще се върнем след малко.

Интериорът
"Къщата беше в окаяно състояние, възстановявахме я по стари снимки, които намерихме", разказва Ади. В крайна сметка днес тя носи някогашното очарование, както и отпечатъка на новите си стопани. И напълно отговаря на идеята на Ади да бъде ексклузивно място за хора, които ценят красивото. В България Ady’s cook and book няма аналог, а в рамките на Европа подобни места се броят на пръсти, така че проектът наистина е уникален.

Флорални мотиви в тапицерията на мебелите, бяло и пастелни тонове създават у посетителите ведро настроение. "Опитахме се да направим нещо по-различно от вече традиционния ратан, който намираме практически във всяко заведение, опитващо се да избяга от стандарта, но попадащо в друго клише", казва Ади.

Книгите
Книгите в библиотеката са над 2500 и колекцията непрекъснато се попълва. На една от масите са оставени творби на Изабел Алиенде, Илдико фон Кюрти и Джени Дауман, сякаш някой току-що ги е прелиствал. И може би наистина го е правил. "Имаме клиенти, които всеки месец купуват доста книги и когато идват, винаги питат какви нови попълнения имаме", разказва Ади. Тук книгите имат свой собствен живот и за разлика от много други места не са част от мебелировката. Вероятно това е и причината издателствата, с които работим, да са горди, че техните книги могат да бъдат намерени тук, допълва тя. Книгите имат и още една роля, която се вижда веднага, щом посегнеш към

Менюто
То е кратко, но включва всичко необходимо – супа на деня, три салати, предястие, три основни ястия и три десерта. Не искахме менюто да прилича на библия, пояснява замисъла собственичката на заведението. Причината, от една страна, са собствените й предпочитания, защото когато е в заведение с близки или приятели, тя мрази да губи в избор на ястия време, което може да посвети на общуване. Втората причина е световната тенденция менютата да бъдат изчистени и кратки. Третата и не по-малко съществена е, че поддържането на огромно меню е свързано или със заготовки, част от които ще престояват със седмици в хладилника, или с дежурната реплика "свърши", която толкова често чуваме на доста места с меню, което по обем наподобява събрани съчинения на някой класик.
Менюто се обновява всяка седмица, така че постоянните клиенти винаги да намират нещо ново. И тук отново се вижда връзката с литературата, всеки раздел е посветен на определен автор – "Супите на Кафка", "Приказки, салати и други афродизиаци на Изабел Алиенде", "Предястие в "Тифани" а ла Труман Капоти" и "Съкровени вкусотии от Лаура Ескивел" са предизвикателство за фантазията на всеки любител на книгите и кулинарията.

Събитията
От отварянето си сме организирали около 50 събития – презентации, уъркшопове, работни закуски, обяди, семейни и корпоративни празници, изброява Ади. За гости от типа walk in заведението работи до 18.30 ч., след това идва времето на специалните събития. "Не искаме да работим на всяка цена", казва собственичката на заведението. Мястото разполага със собствена кухня и винарна, но голяма част от заготовките се правят от кухнята майка. Наличието на няколко сходни бизнеса дава по-голяма гъвкавост и по отношение на персонала. В стандартни дни работят 6 души, но в зависимост от формата на организираните събития броят им може да варира значително. Според Ади често в организирането на събития участват и супервайзъри от кетъринг фирмата, което е допълнително предимство от гледна точка на предоставяне на разнообразни възможности за поддържане на квалификацията на персонала.

Бъдещето
Промяната, която предстои най-скоро, е свързана с откриване на градина с 50 места през летния сезон. Идеята е тя да бъде своеобразна лятна площадка, която ще обогати формата, но няма да го промени. Дори и под открито небе книгите ще са основен персонаж, около който ще се развива действието.
В по-далечна перспектива идеята на Ади е да въведе клубен принцип, за да се запази ексклузивността на мястото.   

НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly