Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Начало | Тема на броя | Предизвикателствата продължават

Предизвикателствата продължават

Автор: Екип HOREMAG

Каквато и да е концепцията ви в кухнята, винаги е голямо предизвикателство да присъстваш на събитие, на което толкова шефове споделят майсторството си с колегите. Още повече че има амбицията да се превърне в кулинарно събитие на годината в самото й начало.
Първите стъпки са направени преди две години, когато за пръв път в България гостува цяла плеяда майстори. След успеха на Кулинарен форум "Концепции 2009" тази година отново висш пилотаж в кулинарията показаха едни от ключовите български и европейски шеф-готвачи, демонстрирайки авторски рецепти и изключителни кулинарни техники под формата на шоу готвене.


Когато Мохамед не отива при планината, планината идва при Мохамед. Вероятно водени от тази максима, представителите на "Евро-Ток България" доведоха у нас известни имена от чужбина, които представиха тенденциите в европейската кулинария пред многобройна аудитория.
Не останаха по-назад и българските им колеги, които демонстрираха висока класа, майсторство и въображение при боравенето с продуктите и презентациите.
Близо двадесет топготвачи от чужбина и България участваха в двудневния кулинарен форум "Концепции 2011", който се проведе в софийската зала "Рейнбоу плаза". Организатор на форума бе "Евро-Ток България". Н. пр. Марк Михилсен, посланик на Кралство Белгия в България, и Жоро Иванов, президент на "Евро-Ток България" и вицепрезидент на "Евро-Ток Интернационал", дадоха старт на събитието.

Началото бе поставено преди две години, когато за пръв път в България гостува цяла плеяда майстори, за среща с които мнозина наши готвачи можеха само да си мечтаят. След успеха на Кулинарен форум "Концепции 2009" тази година отново висш пилотаж в кулинарията показаха едни от ключовите български и европейски шеф-готвачи, демонстрирайки авторски рецепти и изключителни кулинарни техники под формата на шоу-готвене.

В продължение на два дни аудиторията имаше възможност да проследи таланта на готвачите, които представиха както иновативни подходи, така и традиционна кухня. Дехидратиране, нискотемпературна термична обработка, вакуумно готвене, използване на ензими и течен азот бяха впрегнати в действие, за да реализират смелите фантазии на участниците. Тези техники привлякоха вниманието и интереса на аудиторията, съдейки по многобройните въпроси, с които бяха затрупани презентаторите.

Някои използваха традиционни рецепти и продукти, за да ги представят по съвършено различен и неочакван начин, изграждайки мост между миналото и бъдещето.
Други заложиха на висококачествени продукти и съставки с деклариран произход и акцентираха върху необходимостта храната да е здравословна, а не само вкусна и добре презентирана.
Ако на първите "Концепции" голяма част от аудиторията бе потресена от невиждани дотогава техники, днес те вече се възприемат по-спокойно. Въпросите са по-малко, професионалната публика бързо схваща същността и се интересува предимно от нюанси и детайли. Вижда се, че пионерите в българската модерна кулинария не отстъпват по нищо на чуждестранните си колеги и продължават да развиват още по-задълбочено нови подходи и похвати. И което е по-важно – правят го не като самоцел, не като опит да впечатлят колегите или клиентите. Целта е значително по-задълбочена – новите технологии са само средство, което позволява да се постигне. А тя е разкриване на нови страни на продуктите, които познаваме, и използването им по начин, който извлича най-доброто от тях.

Кулинарният форум "Концепции" е прекрасна възможност да се ползва огромният кулинарен опит на големите български и европейски шеф-готвачи. Той е стойностна крачка към по-доброто развитие на кулинарното изкуство в България, беше казано при откриването.

Явно това се разбира от все повече хора в България, съдейки по спонсорите, които подкрепиха проявата.

Един детайл, който не бива да остане незабелязан – на събитието не само присъстваха, но и активно асистираха възпитаниците на Международната кулинарна академия HRC. А значи част от утрешните шефове успяха да се докоснат не само до магията на кулинарията, но и до тайните на големите имена, от които имат още много да учат.  

НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly