Регистрация

БРОЙ 77 ОТ ДЕКЕМВРИ 2011 г.

Начало | Новини | Форумът за висша кулинария "Концепции" ще се състои през февруари

Форумът за висша кулинария "Концепции" ще се състои през февруари

Автор: Horemag..bg

Фотограф: Евро-Ток България
Второто издание на форума за висша кулинария  "Концепции" ще се състои на 22 и 23 февруари 2011 г., съобщиха организаторите от Евро-Ток България. Домакин на  демонстрационното шоу-готвене на водещите европейски шеф-готвачи, е софийският "Рейнбоу Плаза" .

Сред участниците са майстори с опит в ресторанти с 1, 2 и 3 звезди "Мишлен" и победители в големите международни конкурси. Около 20 шеф-готвачи от България, Испания, Франция, Белгия, Дания, Италия и Гърция в продължение на два дни ще представят своите концепции за висшата кулинария за 2011 г. В рамките на 30 минути всеки от тях ще даде свобода на своята креативност и новаторство.

Условията на конкурса включват всеки от участниците да покаже по две изцяло авторски рецепти, които ще бъдат част от неговото меню за 2011 г.

Сред поканените чуждестранни готвачи са

Елена Арзак, която работи при своя баща Хуан Мари Арзак, собственик на едноименен ресторант с три звезди Мишлен в Сан Себастиян, Испания;

Андони Луис Адурис
, собственик на изключително популярния испански Ресторант "Мугариц" в Сан Себастиян,

Рене Реджепи,
шеф на Ресторант "Noma", Копенхаген, Дания с множество номинации в класацията на най-добрите заведения в света,

Мортън Томсън, Дания, финалист в конкурса BocuseD’or 2005, 2007, работил в "Kommandanten", 2 звезди Мишлен,

Педро Субихяма, Кике Дакоста, и други световно известни кулинари, сред които представители на престижните кулинарни школи Льонотр, Франция и Ришемон, Швейцария.

Сред поканените българи са

Стефан Иванов, който е работил в ресторанти "LeGavroche", Англия с три звезди Мишлен, "Комшесуа", Брюксел, три звезди Мишлен, "Вила Лорен", Брюксел, две звезди Мишлен, "Пре Романо", Брюксел, една звезда Мишлен. Завършил е Кулинарен Институт "Емил Гризон", който е под патронажа на Белгийското кралско семейство,

Юрий Балталийски, шеф-сладкар на хотел Хилтън, Прага, сладкар на годината за 2000г., притежава златен медал на Кулинарната Олимпиада в Сингапур 2000г.,

Борис Петров, работил в ресторанти "Арена" и "Кастильо де Хавиер" в гр. Салоу, Тарагона, Испания, препоръчвани от Гид Мишлен и други популярни български кулинари.

Във форума ще се включи и единственият в България Карвинг-шеф Юрий Димо, който е носител на два златни медала от международното състезание по артистична кулинария "Артистика 2007" в Римини, Италия и три бронзови медала от международното кулинарно състезание "Кремълска купа" в Москва.

Очаква се във форума да се включат 500 зрители, сред които Шеф-готвачи, собственици и управители на хотели и ресторанти, ръководители на бизнес структури в производството на храни и напитки.

Събитието ще бъде открито от президента на Евро-Ток България и вицепрезидент на Евро-Ток Интернационал Жоро Иванов, който е и почетен готвач на Президента на Република България с диплома от Френски Кулинарен Институт, Ню Йорк, САЩ. Седем години е работил като Шеф-готвач в ресторант две звезди Мишлен "LaTruffeNoire", Брюксел, Белгия.

Организаторите отчитат, че първият кулинарен форум "Концепции 2009" постигна своята цел - да създаде условия за обмяна на опит и умения между кулинарите от Европа, професионалистите в областта на хотелиерството, ресторантьорството и производителите на храни и напитки. Екипът на Евро-Ток България се надява чрез второто издание на "Концепции" да допринесе за развитието на българската кулинария и нейното добро позициониране в Европа и света.

НОВ ОТГОВОР

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly